image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 5/2015

Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά μη ελεγκτέα, τη συν. Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ.

=====================

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία του τακτικού μέλους Παύλου Γερακάρη, λόγω απουσίας της προέδρου Ελένης Τράϊου, και με την παρουσία των τακτικών μελών Πάνου Τσίρου, Αναστάσιου Κοντογιαννίδη, των αναπληρωματικών μελών Πέτρου Τρουπιώτη και Γιώργου Αξελού, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 06.04.15 έφεση της συν. Αμαλίας-Αλίντας Καλοφωλιά κατά της υπ’ αριθμ. 2/2015 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση δόθηκε στις 18.06.15.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 20.07.15 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία.

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ την έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα για αντισυναδελφική συμπεριφορά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. 1 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Της επέβαλε ομόφωνα την προσωρινή διαγραφή 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε την από 15.05.15 ανακοίνωση, με την οποία παρέπεμπε την υπόθεση στο ΠΠΣ και η οποία είχε ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να παραπέμψει τη «συνάδελφο»-μέλος της ΕΣΗΕΑ Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά, μέτοχο της εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ» στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ώστε αυτό να αποφασίσει αρμοδίως για την παραμονή της, ή όχι, στο μητρώο μελών της Ένωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, συμμεριζόμενο την αγανάκτηση των συναδέλφων που εργάζονται στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί δύο χρόνια, καταγγέλλει την πλήρως αντεργατική και κατάφωρα καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας, που έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αυτό το αδιέξοδο.

Παρά την αστείρευτη στωικότητα και ανεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι συνάδελφοι τα τελευταία δυο χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν τα προβλήματα, προκειμένου να υπερκεραστεί η κρίση και να επιβιώσει η ιστορική αυτή εφημερίδα, η εργοδοσία, με τους λανθασμένους χειρισμούς της, δεν έχει καταφέρει να εξομαλύνει την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι, συνεπικουρούμενοι από την Ένωση, έχουν προβεί σε πλήθος ενεργειών προκειμένου να λάβουν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα τους, αλλά μέχρι τώρα αυτό έχει καταστεί ιδιαιτέρως δυσχερές.

Η εργοδοσία συνεχώς υπεκφεύγει, κρατώντας ομήρους τους συναδέλφους. Και η εργοδοσία αυτή, βεβαίως, δεν είναι απρόσωπη. Επειδή έχει πρόσωπο και μία μετοχική σύνθεση γνωστή σε όλους μας, στην οποία συμμετέχει και η συνάδελφος Αλίντα Καλοφωλιά, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση για την παραπομπή της στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο καταγγέλλει την κάθε είδους αντισυναδελφική συμπεριφορά και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα σταθεί στο πλευρό όλων των συναδέλφων, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα».

Το ΠΠΣ στην από 54η συνεδρίασή του (24.07.14), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης με το ακόλουθο κατηγορητήριο:

«Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη:

α) Την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1618/20.05.14 καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου.

β) Τις από 15.09.14 διευκρινίσεις της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Μαρίας Αντωνιάδου ενώπιον του ΠΠΣ.

γ) Τις από 16.07.14 διευκρινίσεις της συν. Αμαλίας-Αλίντας Καλοφωλιά.

δ) Τις από 22.07.14 διευκρινίσεις της συν. Μαρίας Δημητροπούλου.

Ασκεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά της συν. Αμαλίας-Αλίνας Καλοφωλιά, επειδή με συγκεκριμένες κινήσεις και συμπεριφορές εστράφη απόλυτα κατά των εργαζομένων στην εφημ. «Εξπρές», μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, που διεκδικούσαν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Μεταξύ άλλων, στις 13.09.13 και στις συνεχόμενες συνεδριάσεις, προσήλθε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Ανατολικής Αττικής ως εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της εφημερίδας με την επωνυμία «Εξπρές Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική-Εκτυπωτική ΑΕ», της οποίας είναι μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, για να αντικρούσει την ΕΣΗΕΑ και άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις, που στήριζαν τις διεκδικήσεις των μελών τους, των οποίων τις αποδοχές επί μακρό χρονικό διάστημα καθυστερούσε η εκδότρια εταιρεία. Και η όλη αυτή πρακτική της συν. Καλοφωλιά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και το άρθρο 6, παρ. 1 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

Αναπτύσσοντας την έφεσή της ενώπιον του ΔΠΣ, η εφεσιβάλλουσα συν. Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

«Κατηγορούμαι για αντισυναδελφική συμπεριφορά από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ συν. Μαρία Αντωνιάδου και μου έχει επιβληθεί από το ΠΠΣ, προσωρινή διαγραφή 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ για αντισυναδελφική συμπεριφορά.

Παριστάμενη στη συνεδρίαση του ΔΠΣ, εκφράζω την ένστασή μου για την κατηγορία της αντισυναδελφικής συμπεριφοράς, που μου αποδίδεται και εκφράζω τα ακόλουθα επιχειρήματα:

Πρώτον, στις έγγραφες καταγγελίες της προέδρου της ΕΣΗΕΑ κας. Μαρίας Αντωνιάδου και της άτυπης εκπροσώπου της εφημερίδας «Εξπρές» κας. Μαρίας Δημητροπούλου, δεν τεκμηριώνεται η καταγγελία. Συγκεκριμένα, ενώ γνώση αντισυναδελφικής συμπεριφοράς είναι λογικό να προέρχεται μόνον από εργαζόμενο της εφημερίδας, ο οποίος μπορεί να έχει παρακολουθήσει προσωπικά τη συμπεριφορά μου και την τριακονταετή δημοσιογραφική πορεία και δεοντολογία, η μεν κα. Δημητροπούλου, η οποία με γνωρίζει προσωπικά σε επαγγελματικό επίπεδο, αναφέρει σε ερώτηση: «η κα. Καλοφωλιά, προέβη κατά την άποψή σας σε αντισυναδελφικές πράξεις ή συμπεριφορές;» και απάντησε «όχι, δεν θα μπορούσα να το πω αυτό, δεν έχει πέσει στη δική μου αντίληψη κάτι τέτοιο».

Επίσης, ενώ η καταγγελία θα έπρεπε να προέρχεται από τους εργαζόμενους της εφημερίδας, η κα. Δημητροπούλου αναφέρει «την προσφυγή για την κα. Αλίντα, την έκανε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ … το ΔΣ έχει όλα τα στοιχεία και προφανώς πάνω σε αυτά θεμελίωσε την προσφυγή του».

…Θα ήταν παράδοξο η Επιθεώρηση Εργασίας στα πρακτικά της να κάνει χαρακτηρισμούς για το ποιος καταθέτει υπέρ ή κατά κάποιου άλλου.

Σε ερώτηση εάν η κα. Καλοφωλιά έχει δημοσιογραφική ιδιότητα και με ποιο τομέα έχει ασχοληθεί, απάντησε «ναι» και σε ερώτηση εάν έχει διπλή ιδιότητα -δημοσιογράφος και εργοδότης- απαντά ότι «ναι, είμαι μέτοχος της οικογενειακής επιχείρησης και συνταξιοδοτήθηκα πλέον δημοσιογράφος»…».

Ο μάρτυρας της εφεσιβάλλουσας, κ. Γιώργος Βογιατζής (δικηγόρος), μεταξύ άλλων, είπε:

«Η κα. Καλοφωλιά κατηγορείται ότι το Σεπτέμβριο του 2013 στην Επιθεώρηση Εργασίας, επέδειξε αντισυναδελφική συμπεριφορά. Εκείνη την ημέρα είχε κληθεί η εταιρεία σε Τριμερή. Δηλαδή, εκπρόσωποι της εταιρείας, των εργαζομένων και η Επιθεώρηση Εργασίας Ανατολικής Αττικής. Η εταιρεία ενημερώθηκε ή στις 11 ή στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, για την τριμερή και μετέβην εγώ προσωπικά στην προϊσταμένη της υπηρεσίας κα. Σιαπάτη, ζητώντας αναβολή της συζήτησης, επειδή ο νόμιμος εκπρόσωπος Γεώργιος Καλοφωλιάς θα απουσίαζε στο εξωτερικό. Η κα. Σιαπάτη δεν μπόρεσε να κάνει δεκτό το αίτημα της αναβολής, της εξήγησα το πρόβλημα με τον κ. Γ. Καλοφωλιά, της είπα ότι ατύπως θα εκπροσωπούσα την εταιρεία διότι δεν είχα απόφαση του ΔΣ της εταιρείας που να με διορίζει πληρεξούσιο δικηγόρο και μου ζήτησε η κα. Σιαπάτη να υπάρχει έστω και τυπικά κάποιο μέλος της οικογένειας Καλοφωλιά, ως δείγμα καλής κίνησης…».

Αυτεπαγγέλτως το ΔΠΣ, κάλεσε την άτυπη εκπρόσωπο των εργαζομένων της εφημερίδας «Εξπρές», συν. Μαρία Δημητροπούλου, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Η αντισυναδελφική συμπεριφορά για την οποία κατηγορείται η κα. Καλοφωλιά, παρατηρήθηκε την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων στην εταιρεία «Εξπρές-Δ. Καλοφωλιά Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ», οι οποίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2013 και συνεχίστηκαν πολλούς μήνες μετά (όπως αρχείο ΕΣΗΕΑ). Το βασικό αίτημα όλων των εργαζομένων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών ήταν η ρύθμιση πληρωμής των οφειλομένων αποδοχών που σε πολλές περιπτώσεις ανέρχονταν σε μισθούς έως και 2 ετών. Πριν αναφερθώ ειδικά στην αντισυναδελφική συμπεριφορά της κας. Καλοφωλιά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι διακρίνεται από αστική ευγένεια στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών.

Το βασικό πρόβλημα με την κα. Καλοφωλιά ήταν και είναι ότι επέλεξε να μας συμπεριφερθεί με την ιδιότητα της εργοδότριας μετόχου της εταιρείας προκαλώντας την επαγγελματική μας απαξίωση, την οικονομική μας εξαθλίωση και την κοινωνική μας υποβάθμιση.

Ερ.: Διευκρινίσετε μας πως έγινε αυτό, διότι η κα. Καλοφωλιά αρνείται ότι παραβρέθηκε εκεί στο ρόλο της εργοδότριας και ότι παρέστη μόνο ως μέλος της οικογενείας διότι απουσίαζε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Καλοφωλιάς;

Απ.: Απαντώ με το απόσπασμα της Τριμερούς που έχει υπογράψει «εκ μέρους της επιχείρησης, προσήλθαν το μέλος του ΔΣ της εταιρείας, Αλίντα Καλοφωλιά και ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Βογιατζής. Κατόπιν συζήτησης, δόθηκε αναβολή για την Τρίτη 24.09.13», «Άκουσα με προσοχή, συμφωνώ με όλα, δεν αμφισβητούμε το χρέος, αναγνωρίζω και τη θετική συμβολή των Ενώσεων». Επίσης, συνεχίζοντας «Η εφημερίδα δεν κυκλοφορεί 4 μήνες, τα κυρίως έσοδα δεν υπάρχουν, πλήγμα η απεργία την περίοδο των ισολογισμών». Επίσης, ανέφερε πρόταση της εταιρείας να μοιραστούν τα έσοδα της εταιρείας από τους ισολογισμούς. Κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν άρση των κατασχέσεων.

Ερ.: Επομένως, κατά τα λεγόμενά σας, η κα. Καλοφωλιά μπήκε στην ουσία της διαφοράς ως εργοδότης και εκπρόσωπος της εργοδότριας εταιρείας;

Απ.: Προφανώς, με αυτή την ιδιότητα έχει υπογράψει το πρακτικό του ΣΕΠΕ Παλλήνης.

Ερ.: Αν υποθέσουμε ότι η κα. Καλοφωλιά δεν ενήργησε ως εργοδότης, όπως η ίδια υποστηρίζει, πως είναι δυνατόν ένας δημοσιογράφος-συνάδελφος των εργαζομένων να κάνει διαπραγμάτευση σαν να είναι εργοδότης. Είναι αυτό συναδελφικό;

Απ.: Ενώπιον των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών η κα. Καλοφωλιά έδωσε την απάντηση, όπως αναφέρθηκα προηγουμένως «συμφωνώ με όλα, δεν αμφισβητούμε το χρέος», απευθυνόμενη στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κα. Αντωνιάδου και τον πρόεδρο της ΕΤΗΠΤΑ κ. Μυλωνά, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει το πρόβλημα της «Εξπρές».

Ερ.: Εάν η κα. Καλοφωλιά όπως υποστηρίζει δεν θεωρεί εαυτόν εργοδότρια και λειτουργεί ως δημοσιογράφος-συνάδελφος των εργαζομένων, υπό ποία ιδιότητα και υπό ποιες συνθήκες αναλαμβάνει τον ρόλο της διαπραγμάτευσης με την εταιρεία;

Απ.: Είναι αντισυναδελφικό γιατί όπως θυμάμαι και όπως θυμούνται συνάδελφοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί, που παρέστησαν στην Τριμερή στα γραφεία του ΣΕΠΕ Παλλήνης, η κα. Καλοφωλιά έφθασε να μας ρωτήσει πώς μπορούμε και ζούμε τόσον καιρό που δεν μας πληρώνει η εταιρεία και γιατί δεν φεύγουμε από μόνοι μας».

Η μάρτυς κατέθεσε σχετικό έγγραφο πρακτικό της συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, από το οποίο προκύπτει ότι εγκρίθηκε αμοιβή για τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας, μέχρι του ποσού ύψους 35.000 ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται η κα. Καλοφωλιά.

…».

Κληθείσα σε απολογία, η εφεσιβάλλουσα συν. Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά, απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η μόνη κατηγορούσα αρχή –το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ- δεν εμφανίζεται να υποστηρίζει τα επιχειρήματά της, όσο διαρκεί η «δίωξη». Αυτό βεβαίως είναι λογικό, καθώς γνώση αντισυναδελφικής συμπεριφοράς δύναται να έχει μόνον όποιος εργαζόμενος έχει συναστραφεί μαζί μου, έχει παρακολουθήσει την 30ετή πορεία μου και έχει διαμορφώσει άποψη για την επαγγελματική μου προσωπικότητα. Αντ’ αυτής, της κυρίας κατηγορούσας αρχής, η κα. Δημητροπούλου, ενώ αρχικώς εγγράφως καταθέτει «όχι, δεν θα μπορούσα να πω ότι η κα. Καλοφωλιά έχει προβεί σε αντισυναδελφικές πράξεις ή συμπεριφορές. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο», στη συνέχεια παραθέτει ως μόνη μάρτυς, διάφορα υπηρεσιακά έγγραφα που μόνον σε αντισυναδελφική συμπεριφορά δεν θα μπορούσαν να αναφέρονται.

Στις προηγούμενες αυτοπρόσωπες εξηγήσεις μου, παρέθεσα σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν όσα και εγγράφως κατέθεσα. Επαναλαμβάνω παραπομπή του εγγράφου της 16.07.14 «συμμετέχω ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας ΕΞΠΡΕΣ-Δ.ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ ΑΕ. Ως εκ τούτου, δεν έχω την ιδιότητα ούτε του εργοδότη (άλλως θα εγκαλούμην από την Ένωση Ιδιοκτητών και όχι από την ΕΣΗΕΑ), ούτε δύναμαι να ενεργώ με την ιδιότητα του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου της αυτής ως άνω εταιρείας». Ο μέχρι πρότινος τίτλος της εντεταλμένης συμβούλου, που με μομφή επικαλείται η δημοσιογράφος κα. Δημητροπούλου, είναι ακριβώς αυτός που προκύπτει ετυμολογικά: Εντέλλομαι από την εταιρεία και το ΔΣ να διεκπεραιώσω συγκεκριμένες ενέργειες και επαφές…».

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, το απολογητικό υπόμνημα της εφεσιβάλλουσας και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Το ΔΠΣ, ολοκληρώνοντας την πειθαρχική διαδικασία επί της έφεσης της συν. Αμαλίας-Αλίντας Καλοφωλιά, εξέτασε όλες τις πτυχές της καταγγελίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, βάση της οποίας επεβλήθη από το ΠΠΣ, ποινή διαγραφής 18 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι η συν. Καλοφωλιά, δεν ασκούσε την ιδιότητα της μετόχου, ούτε ενεργούσε με την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους ή του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Εξπρές-Δ. Καλοφωλιάς Εκδοτική-Εκτυπωτική ΑΕ». Επιπλέον, άλλωστε είναι από 30ετίας τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ. Η εφεσιβάλλουσα προσήλθε στην Επιθεώρηση Εργασίας ως μέλος της οικογένειας Καλοφωλιά, λόγω απουσίας του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Το ΔΠΣ δεν πείσθηκε για τη βασιμότητα των καταγγελιών περί αντισυναδελφικής συμπεριφοράς της συν. Καλοφωλιά και ομοφώνως αποφάσισε την απαλλαγή της.

Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά μη ελεγκτέα, τη συν. Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 17.09.15.

Ο προεδρεύων                                   Η γραμματέας

Παύλος Γερακάρης                      Μαρία Χριστοφοράτου