1

3 ΜΑΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα 3 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου. Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών διακηρύσσει για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί την ελευθεροτυπία ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και μάχεται για την ελεύθερη έκφραση και την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών και των πληροφοριών.
Η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) για το 2006, χρονιά που χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως ως η χειρότερη από πλευράς βίας και θανάτων για τον κόσμο των ΜΜΕ, καταγράφει 100 θανάτους δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο με πιο φονική χώρα το Ιράκ όπου σημειώθηκαν 46 απώλειες δημοσιογράφων. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι κατά την ώρα της εκτέλεσης του λειτουργήματός τους.
Την ίδια ώρα, το μέλλον της δημοσιογραφίας και των εργαζομένων πλήττεται από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στο χώρο της ενημέρωσης, από τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας και τη δημιουργία παγκοσμίων δικτύων ΜΜΕ. Οι διάφορες πιέσεις στους δημοσιογράφους, κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, πληθαίνουν.
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν ήδη πλούσια αρνητική εμπειρία από αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, που δημιουργείται στον τομέα της ενημέρωσης. Οι απολύσεις, τα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις, στην εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, τα φαινόμενα διαπλοκής και εξαρτήσεων, είναι η ωμή πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες δημοσιογράφοι στη χώρας μας καθημερινά.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων, όλη την προηγούμενη περίοδο, σε πολλές χώρες του κόσμου για τα εργασιακά δικαιώματα, για την ποιότητα της ενημέρωσης, για την αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου, την ελευθερία στην έκφραση, την ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών, είναι η απάντηση στις προκλήσεις των καιρών.

Η ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για:
• Να προάγει την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε όλα τα ΜΜΕ,
• Να καταπολεμήσει τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ,
• Να συνεχίσει με αμείωτη ένταση την εκστρατεία της, για να επαναφέρει την ποιότητα στα ΜΜΕ και τα δικαιώματα στο χώρο της εργασίας.
• Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση ομήρων δημοσιογράφων και ειδικότερα του ’λαν Τζόνστον, ανταποκριτή του BBC στη Γάζα, του οποίου η τύχη αγνοείται από τις 12 Μαρτίου, οπότε και απήχθη μέσα από το αυτοκίνητό του από ένοπλους Παλαιστίνιους.