ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΠΣ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 3/2003
Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ συνήλθε την Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003, υπό την προεδρία της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών Γκουΐντο Τσιόφφι, Δημ. Καπράνου, Χρ. Πριτσαπίδουλα και Σπ. Φαναριώτη και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση σχετικά με την έφεση που άσκησε στις 19.2.2003 ο συν. Νίκος Κακαουνάκης κατά της υπ’ αριθμ. 2/2003 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, το ΠΠΣ -εκκινώντας από αυτεπάγγελτη δίωξη- είχε κρίνει ομοφώνως τον συν. Ν. Κακαουνάκη πειθαρχικώς ελεγκτέο και του είχε επιβάλει κατά πλειοψηφία την ποινή της διαγραφής δυο ετών διότι, παραβαίνοντας το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. Α’ και Θ’ του Καταστατικού, καθώς και τα άρθρα 1 (παρ. Α’, Β’, Ε’ και ΣΤ’) και 2 (παρ. Α’, Β’ και Γ’) του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων της 20/7/2002 του Τ/Σ ALTER είχε εμφανίσει χωρίς καμία επιφύλαξη την κυρία Λίζυ Λασσιθιωτάκη ως εμπλεκομένη με την τρομοκρατία, διωκομένη από την αστυνομία και έχουσα στενές σχέσεις με κατηγορούμενους για συμμετοχή στη 17Ν, πράγματα που απεδείχθησαν παντελώς αναληθή και βασιζόμενα σε αδιασταύρωτη “διαρροή” από μη κατονομασθείσα πηγή. Για την ίδια υπόθεση, το ΠΠΣ είχε κρίνει επίσης ομοφώνως πειθαρχικώς ελεγκτέο τον συν. ’κη Παυλόπουλο, στον οποίο όμως δεν είχε επιβάλει ποινή διότι δεν είναι μέλος της Ένωσης.
Στην εν λόγω απόφαση του ΠΠΣ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Η πρόεδρος του ΠΠΣ συν. Αφροδίτη Ξυπολιτίδου ανέλαβε να παρακολουθήσει τις βιντεοκασέτες με τα επίμαχα δελτία ειδήσεων του Τ/Σ “ALTER” και να προσκομίσει στο συμβούλιο την απομαγνητοφώνησή τους. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουλίου στα επίμαχα δελτία ειδήσεων ειπώθηκαν σχετικά με την υπόθεση τα κάτωθι (διατηρήθηκε κατά το δυνατόν η εκφορά του προφορικού λόγου):
- Σάββατο 20 Ιουλίου – Παρουσιαστής ’κης Παυλόπουλος
Βαγγέλης Γκαϊντές από την αίθουσα σύνταξης: Είχαμε και μία προσαγωγή από την περιοχή Μεσσαρά της Κρήτης, μία γυναίκα που υπήρχαν πληροφορίες ότι εμπλέκεται στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Αυτό όμως δεν έχει ακόμα προκύψει ότι πρόκειται για σύλληψη. Αστυνομικές πηγές λένε ότι είναι μια απλή προσαγωγή.
’. Παυλόπουλος: Εντοπίσθηκε στην Κρήτη;
Β. Γκαϊντές: Ακριβώς.
’. Παυλόπουλος: Ε, δεν αποκλείεται λοιπόν να πρόκειται για μία από τις δύο βασικές, σημαντικές γυναίκες της 17Ν. Για μία από τις δύο γυναίκες που αναφέρονται όλες οι πληροφορίες ότι πρόκειται να σφίξει γύρω τους ο κλοιός της αντιτρομοκρατικής. Είχαμε την πληροφορία ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είχαμε έξι συλλήψεις, δύο από τις οποίες θα αφορούσαν σε αυτές τις δύο σημαντικές γυναίκες της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η μία γυναίκα τοποθετείται εκεί στην Κρήτη. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε και το πρώτο γράμμα του ονόματός της. Είναι λάμδα, έτσι δεν είναι Βαγγέλη Γκαϊντέ;
Εν τω μεταξύ στο επάνω μέρος της οθόνης πέφτει τίτλος “Πιάστηκε γυναίκα στην Κρήτη”
Β. Γκαϊντές: Ακριβώς.
’. Παυλόπουλος: Και δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε περαιτέρω μέχρι να έχουμε επίσημες πληροφορίες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
………………………………………………………..
Δημήτρης Θανάσαινας από Γ.Α.Δ.Α.: Θέλω να αναφερθώ όμως στη γυναίκα μυστήριο που ανέφερε και ο συνάδελφος Βαγγέλης Γκαϊντές λίγο νωρίτερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έχει ήδη φθάσει εδώ στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
’. Παυλόπουλος: Έχει ήδη προσαχθεί και έχει ήδη φθάσει στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής. Πρόκειται… η γυναίκα που προσήχθη και εντοπίσθηκε και έσφιξε ο κλοιός γύρω της ε… στην Κρήτη. Ο Νίκος Κακαουνάκης είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, Νίκο. Από τη γυναίκα που εντοπίσθηκε στην Κρήτη. Το μικρό της όνομα αρχίζει από λάμδα;
Νίκος Κακαουνάκης: Η Λίζα η Λασσιθιωτάκη.
’. Παυλόπουλος: Είναι η Λίζα η Λασσιθιωτάκη…
Ν. Κακαουνάκης: Ναι.
’. Παυλόπουλος: Η οποία είχε σχέσεις παλιά με…;
Ν. Κακαουνάκης: Είχε σχέσεις παλιά με τον Σαρτρ και ήταν ερωτευμένος μαζί της ο Γιωτόπουλος.
’. Παυλόπουλος: Ο Γιωτόπουλος. Ο καθοδηγητής της 17Ν. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι η μία από τις δύο γυναίκες, αυτό που γράφεις και στο “Καρφί”, και λένε όλες οι πληροφορίες, που έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στη δομή της 17Ν.
Ν. Κακαουνάκης: Εγώ ξέρω αυτά. Τώρα τι περισσότερα έχει, αν έχει συναντήσει τον Κουφοντίνα στη Γαύδο, ή αν είχε επαφές όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε έναν του ΠΑΣΟΚ σήμερα, ήταν της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Χωρίσανε. Από εκεί και πέρα έχω χάσει τα ίχνη της. Προφανώς όμως ήταν στα ίχνη της η αστυνομία τα δύο τελευταία χρόνια, μετά τον εντοπισμό του Γιωτόπουλου στο Παρίσι, μετά τη δολοφονία Σόντερς.
’. Παυλόπουλος: Κι εκεί λοιπόν αναπτύσσει στενότατες σχέσεις με τον Γιωτόπουλο. Έτσι δεν είναι;
Ν. Κακαουνάκης: Έτσι λέει η αστυνομία.
’. Παυλόπουλος: Έτσι λέει η αστυνομία. Έτσι λένε οι πληροφορίες.
Ν. Κακαουνάκης: Αυτά βέβαια τα ευρήματα, αυτά που λέω εγώ δεν δικαιολογούν μια σύλληψη. Θα πρέπει να έχουν βρει και άλλα στοιχεία. Και ίσως το πειστήριο να υπάρχει στη φωτογραφία που δώσανε, του Κουφοντίνα με τα τριαντάφυλλα.
’. Παυλόπουλος: Δηλαδή;
Ν. Κακαουνάκης: Απέναντι να είναι η Λίζα…
’. Παυλόπουλος: Απέναντι λοιπόν από τον Κουφοντίνα στην περιβόητη φωτογραφία με τα τριαντάφυλλα – ο Κουφοντίνας να θυμίσουμε ότι είναι ο άνθρωπος οποίος είναι άφαντος, ο άνθρωπος ο οποίος φέρεται να είναι σε υψηλότατη θέση στην ιεραρχία, στην πυραμίδα της 17Ν, όχι ένας από τους τρεις ή δύο ηγέτες, αλλά ίσως Νίκο αμέσως από κάτω;
Ν. Κακαουνάκης: Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός.
’. Παυλόπουλος: Λέμε ότι αυτές οι δύο γυναίκες. Η μία είναι η Λίζα. Αυτή που προσήχθη και βρίσκεται ήδη στα… η Λίζα Λασσιθιωτάκη, στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής.
………………………………………..
Ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Αγγελική Σωτηροπούλου:
Αγγελική Σωτηροπούλου: Αναφέρατε αυτή την περιβόητη φωτογραφία. Είναι άσχημο να ανακατεύετε όλο τον κόσμο. Απέναντι στον Δημήτρη υπάρχει μία κυρία 80 και ετών, μητέρα ενός φίλου και η φωτογραφία είναι από το σπίτι του.
’. Παυλόπουλος: Είναι η μοναδική γυναίκα που υπάρχει στη φωτογραφία;
Αγγελική Σωτηροπούλου: Ναι, είναι η μοναδική γυναίκα. Είναι από οικογενειακή συγκέντρωση, το χειμώνα που πέρασε, σε ένα φιλικό σπίτι, είχαν μία γιορτή. Δεν είναι καμία άλλη γυναίκα, καμία γνωστή – άγνωστη, καμία νέα γυναίκα.
’. Παυλόπουλος: Κυρία Σωτηροπούλου, δεν ανακατεύουμε κανέναν, όλες οι πληροφορίες όμως λένε ότι…
Ν. Κακαουνάκης: Όχι, εν τάξει, εγώ δέχομαι αυτό το πράγμα. Και με την ευκαιρία να ρωτήσω την κυρία Σωτηροπούλου. Είχατε συναντηθεί ποτέ στη Γαύδο με τη Λασσιθιωτάκη τη Λίζα;
Αγγελική Σωτηροπούλου: Πρώτη φορά στη ζωή μου ακούω αυτό το όνομα, πρώτη.
’. Παυλόπουλος: Την άλλη κυρία που μένει στο Κολωνάκι, την είχατε συναντήσει ποτέ;
Αγγελική Σωτηροπούλου: Ποια; Δεν έχω ακούσει κανένα όνομα.
Ν. Κακαουνάκης: Σωστά, δεν έχει ακούσει κανένα όνομα…
’. Παυλόπουλος: Ναι, σωστά, σωστό είναι αυτό…
Αγγελική Σωτηροπούλου: Τώρα άκουσα ότι λέτε για κάποιες κυρίες. Δεν έχω ακούσει κανένα όνομα αλλά άκουσα ότι πιθανόν είναι η γυναίκα που εικονίζεται απέναντί του. Όχι, δεν είναι καμιά άλλη γυναίκα αλλά είναι μια κυρία 80 και ετών. Ρωτήστε την αστυνομία επιτέλους… Όχι να την δείξουν τη γυναίκα βεβαίως, αλλά ας σας πούνε. Είναι κρίμα δηλαδή, η οικογένειά τους γιατί να ανακατεύεται και να νοιώθει άσχημα και οτιδήποτε…
’. Παυλόπουλος: Δεν ανακατεύουμε κανέναν, κυρία Σωτηροπούλου. Το ρεπορτάζ…
Αγγελική Σωτηροπούλου: Όχι, όχι. Εκείνοι που ξέρουν ότι είναι στο σπίτι τους και είναι μια μεγάλη γυναίκα, παντελώς άσχετη δηλαδή. Ευχαριστώ. Γεια σας.
’. Παυλόπουλος: Κυρία Σωτηροπούλου, αν θέλετε μην κλείσετε…
Αγγελική Σωτηροπούλου: Δεν έχω τίποτε άλλο. Δεν ξέρω όλους αυτούς…
Στην οθόνη προβάλλεται ολόκληρη η φωτογραφία με τον Κουφοντίνα δεξιά και μία κυρία αριστερά.
Αγγελική Σωτηροπούλου: …όλους αυτούς που λέτε… Νάτο. Αυτή τη στιγμή το δείχνετε. Αφού το έχετε γιατί λέτε άλλα αντ’ άλλων;
’. Παυλόπουλος: Το δείχνουμε για να διορθώσουμε, για να επισημάνουμε αυτό που είπατε, για να δείξουμε ότι έχουμε απολύτως καλή πρόθεση και δεν… έτσι ελαφρά τη καρδία δεν εμπλέκουμε κόσμο.
Αγγελική Σωτηροπούλου: Βλέπετε λοιπόν ότι όλα αυτά δεν είναι ένα μυστήριο…
Ν. Κακαουνάκης: Έχει δίκιο κύριε συνάδελφε. Έχει δίκιο η κυρία Σωτηροπούλου. Εφ’ όσον είχατε τη φωτογραφία θα έπρεπε να με προστατεύσετε κι εμένα, να τη βάλεις ολόκληρη. Γιατί εγώ όταν είδα αυτή τη φωτογραφία και ρώταγα τον… τους αρμόδιους, άλλα μου λέγανε.
Αγγελική Σωτηροπούλου: Αφήνανε αέρα, έτσι να πλανάται…
Ν. Κακαουνάκης: Κάνατε πάρα πολύ κακώς που δεν βγάλατε τη φωτογραφία έτσι αμέσως.
’. Παυλόπουλος: Μάλιστα, λάθος, παράλειψή μας, άλλα λέγανε όμως οι αρμόδιοι και υπάρχουν πληροφορίες που οδεύουν προς άλλη κατεύθυνση.
Ν. Κακαουνάκης: Εγώ οφείλω να πω και το γράφω, πως δεν είναι λίγες οι πεπονόφλουδες που ρίχνουν οι αστυνομικές αρχές στους δημοσιογράφους. Κι εγώ έχω τη γενναιότητα να τις παραδέχομαι, όπως σε αυτή την περίπτωση. Αλλά εγώ δεν παγιδεύω κανέναν, κυρία Σωτηροπούλου.
’. Παυλόπουλος: Νομίζω ότι σε άκουσε και άκουσε και εμένα που είπα ήταν παράλειψη και αυτό τελείωσε, επισημάνθηκε, προχωράμε όμως. Οι πληροφορίες μιλάνε για δύο γυναίκες και υπάρχει πολύ μυστήριο και για το ρόλο των άλλων τριών γυναικών.
………………………………………..
’. Παυλόπουλος: Ένα λεπτό, να ακούσουμε πρώτα όμως τον κ. Αντώνη Κουρτάκη. Είναι δήμαρχος Τυμπακίου. Είναι εκεί που συνελήφθη η κυρία Λίζα Λασσιθιωτάκη…
Αντ. Κουρτάκης: Κατ’ αρχάς θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία. Κατά δεύτερον ο δήμος Τυμπακίου απέχει γύρω στα 60 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης. Είναι ο οικισμός όπου συνελήφθη η κυρία αυτή. Λέτας λέγεται ο οικισμός.
’. Παυλόπουλος: Προσήχθη, ναι.
Αντ. Κουρτάκης: Εδώ στο καφενείο που καθόμουνα άκουσα μια συζήτηση, λέει πιάσανε μια κυρία, περίπου 45 ετών που είναι κι αυτή μέλος της 17Ν. Ηρθε ένα ελικόπτερο, προσγειώθηκε εκεί, πέραν τούτου οι πληροφορίες… ε, δεν μπορώ να συνεχίσω περισσότερο διότι δεν ξέρω άλλα.
’. Παυλόπουλος: Τη δραστηριότητα αυτής της γυναίκας εκεί όπου διέμενε τη γνωρίζετε;
Αντ. Κουρτάκης: Όχι, όχι.
’. Παυλόπουλος: Δεν γνωρίζατε τίποτα για εκείνη;
Αντ. Κουρτάκης: Όχι, όχι.
’. Παυλόπουλος: Μάλιστα.
- Κυριακή 21 Ιουλίου – Παρουσιαστής ’κης Παυλόπουλος
…………………………………………..
’. Παυλόπουλος: Εκ παραδρομής αναφέρθηκε χθες το όνομα της Λίζας Λασσιθιωτάκη. Στη συνέχεια ο συν. ’. Παυλόπουλος διαβάζει ολόκληρη τη δήλωση της κυρίας Λασσιθιωτάκη…
’. Παυλόπουλος: Υιοθετούμε την δήλωση, η αναφορά έγινε εκ παραδρομής, δεν αποτελούσε ρεπορτάζ του ALTER και ο σταθμός δεν την υιοθέτησε αλλά η αναφορά έγινε εκ παραδρομής.
Αλέξης Κούγιας σε παράθυρο: Ελπίζω να πεισθεί η κυρία Λασσιθιωτάκη. Η λάθος πληροφορία δεν υιοθετήθηκε ποτέ από το ALTER.
’. Παυλόπουλος: Το υπογραμμίζω. Ουδέποτε υιοθετήθηκε από τον ALTER… Έχουμε το θάρρος να διορθώνουμε τις παραδρομές έστω κι αν δεν ευθυνόμαστε γι’ αυτές.
……………………………………
Από την απομαγνητοφώνηση των επίμαχων δελτίων ειδήσεων προκύπτουν τα ακόλουθα:
Τα ρεπορτάζ του Τ/Σ “ALTER” και ο συν. ’. Παυλόπουλος μιλούν για μία προσαγωγή – ενίοτε αναφέρονται σε σύλληψη και το διορθώνουν σε προσαγωγή – μιας γυναίκας από την Κρήτη που εμπλέκεται στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.
Ο συν. ’. Παυλόπουλος αναφέρει ότι το όνομα της συλληφθείσας αρχίζει από λάμδα και λέει ότι “δεν αποκλείεται να πρόκειται για μία από τις δύο βασικές, σημαντικές γυναίκες της 17Ν”. Ο συν. Ν. Κακαουνάκης ερωτώμενος από τον συν. ’. Παυλόπουλο αν το μικρό όνομα της γυναίκας που εντοπίσθηκε και συνελήφθη στην Κρήτη αρχίζει από λάμδα, απαντά: “Είναι η Λίζα η Λασσιθιωτάκη”. Το επαναλαμβάνει όχι μία αλλά αρκετές φορές ο συν. ’. Παυλόπουλος. Ο Ν. Κακαουνάκης αναφέρεται σε σχέσεις της κυρίας Λασσιθιωτάκη με τον Σαρτρ, τον Γιωτόπουλο κλπ. και λέει ότι για τη σύλληψή της “ίσως το πειστήριο να υπάρχει στη φωτογραφία που δώσανε, του Κουφοντίνα με τα τριαντάφυλλα… Δηλαδή απέναντι να είναι η Λίζα…Όταν η κυρία Αγγελική Σωτηροπούλου από τηλεφώνου διαψεύδει ότι στη φωτογραφία απέναντι από τον Κουφοντίνα κάθεται η κυρία Λασσιθιωτάκη, ο συν. Ν. Κακαουνάκης παραδέχεται ότι μπορεί να έκανε λάθος για τη φωτογραφία αλλά εμμένει στο όνομα της κυρίας Λασσιθιωτάκη και ρωτάει την κυρία Σωτηροπούλου αν είχαν συναντηθεί ποτέ στη Γαύδο με τη Λασσιθιωτάκη. Ο συν. ’. Παυλόπουλος μετά τη διάψευση των πληροφοριών του συν. Ν. Κακαουνάκη περί φωτογραφίας, λέει: “Εμείς δεν εμπλέκουμε κανέναν, όλες οι πληροφορίες όμως οδεύουν… Στη συνέχεια προβάλλεται η φωτογραφία ολόκληρη, οπότε ο συν. Ν. Κακαουνάκης διαμαρτύρεται έντονα λέγοντας ότι αφού είχαν τη φωτογραφία έπρεπε να τον προφυλάξουν και στη συνέχεια ότι “δεν είναι λίγες οι πεπονόφλουδες που ρίχνουν οι αστυνομικές αρχές στους δημοσιογράφους”.
Απολογούμενος στο ΠΠΣ, ο συν. ’κης Παυλόπουλος είχε πει στις 19.11.02:
“Είναι η πρώτη ημέρα που επιστρέφω από διακοπές και φθάνω καθυστερημένα στο γραφείο. Δεν έχω δει την επίμαχη φωτογραφία και αφού έχει αναφερθεί το όνομα Λασσιθιωτάκη, όταν εμφανίζεται η φωτογραφία στον αέρα, επιχειρούμε να διορθώσουμε το λάθος μετά την παρέμβαση της κυρίας Σωτηροπούλου, και ενώ εκείνη παραμένει σε ανοιχτή συνομιλία μαζί μου.
Μετά το τέλος του δελτίου ειδήσεων, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικηγόρο της κυρίας Λασσιθιωτάκη με πρωτοβουλία του ίδιου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι η πελάτης του είναι αποφασισμένη να καταθέσει αγωγή εναντίον εμού και εναντίον του σταθμού. Του απάντησα αμέσως ότι προκειμένου να αποδείξω ότι ουδεμία πρόθεση υπήρχε δυσφήμισης της κυρίας Λασσιθιωτάκη, την επομένη κιόλας από το ίδιο δελτίο θα επανορθώναμε δημοσίως όπως και έγινε.
Έτσι, την επόμενη διάβασα επί λέξει την εξώδικη δήλωση της κυρίας Λασσιθιωτάκη, δήλωσα ότι ο σταθμός κι εγώ προσωπικά υιοθετούμε απόλυτα την θέση της κυρίας Λασσιθιωτάκη και δεν υιοθετούμε οποιαδήποτε πληροφορία ή φήμη που την εμπλέκει με την 17Ν. Στην τηλεφωνική γραμμή, την ώρα εκείνη, ήταν ο δικηγόρος της κ. Αλ. Κούγιας, ο οποίος απεδέχθη την επανόρθωση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η στάση μας τιμά τον σταθμό.”
Απολογούμενος ενώπιον του ΠΠΣ, ο συν. Νίκος Κακαουνάκης είχε πει στις 8.01.2003:
“Παρόλο που πιστεύω ότι γίνεται μια προσπάθεια ενοχοποίησης του ρεπορτάζ, ήρθα να πω την γνώμη μου γιατί σας σέβομαι και σας εκτιμώ.
Από την έκρηξη στον Πειραιά, όσοι συνάδελφοι κάνανε ρεπορτάζ συναντήσανε στα πόδια τους την κυρία Λασσιθιωτάκη, πιο μπροστά και από την κυρία Σωτηροπούλου, γιατί ξέραμε ότι είχαν προηγηθεί έρευνες όλων των διωκτικών αρχών στο Παρίσι, όπως ήταν γνωστό και το όνομα του Γιωτόπουλου, χωρίς να γνωρίζουν το όνομα Μιχάλης Οικονόμου.
Για τους γνωστούς λόγους δεν το βγάζαμε στον αέρα ή δεν το γράφαμε. Είχαμε, όμως, διαπιστώσει ότι μπορεί η αστυνομία ή άλλες πηγές να έδιδαν διάφορες πληροφορίες, αλλά το ρεπορτάζ βρισκόταν αρκετές ημέρες πριν, προηγούντο οι έρευνες. Το κεντρικό πρόσωπο πλέον ήταν ο Γιωτόπουλος.
Αν θυμάμαι καλά, στις 20.07.02 η ατμόσφαιρα ήταν ακόμα θολή. Βρισκόμουν στην Αίγινα και μου ζητήθηκε να βγω τηλεφωνικά. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι είχα και έχω επαγγελματική σχέση με τον “Alter”. Δεν είμαι αναλυτής των παραθύρων. Τότε ο συν. Παυλόπουλος και από ό,τι είδα και άλλες τηλεοράσεις, μιλάγανε για σύλληψη μιας γυναίκας στην Μεσαρά της Κρήτης, η οποία μεταφέρεται μάλιστα με ελικόπτερο. Αυτόματα το μυαλό μου πήγε στην συμπατριώτισσά μου την κυρία Λασσιθιωτάκη, την οποία γνώριζα από παλιά. Ζήτησα, όμως, πριν αναφέρω το όνομά της, από τον συν. Παυλόπουλο να βγάλει την φωτογραφία αν την είχε ολόκληρη, την οποία είχαν δώσει οι αρχές, του Κουφοντίνα με τα τριαντάφυλλα.
Εκεί έγινε μια σύγχυση, η ουσία είναι ότι ανέφερα το όνομα της κυρίας Λασσιθιωτάκη, αλλά είπα στον συν. Παυλόπουλο μετά ότι με παγίδευσε, χωρίς να έχω πρόθεση ούτε να την δυσφημήσω ούτε και να πάρω τυχόν “πρωτιά”, διότι ήδη είχαν όλοι προηγηθεί ότι μια γυναίκα από το Ηράκλειο είχε συλληφθεί.
Την επόμενη ημέρα ζήτησα δημόσια συγγνώμη από την κυρία Λασσιθιωτάκη. Την πήρα τηλέφωνο, μιλήσαμε περίπου 11/2 ώρα. Δεν δημοσιοποίησα τίποτα από αυτά, αλλά έχω την κασέτα την οποία δεν θα προσκομίσω και το θέμα για μένα έληξε. Δεν έληξε, όμως, για την κυρία Λασσιθιωτάκη, η οποία έκανε αγωγή προφανώς για να με έχει όμηρο μέχρι το 2004″.
Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ είχε κρίνει τον συν. ’κη Παυλόπουλο πειθαρχικώς ελεγκτέο διότι, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης 2/2003:
- Αναφέρει πρώτος ότι το όνομα της συλληφθείσας αρχίζει από λάμδα.
- Mετά την αναφορά ολόκληρου του ονόματος της κυρίας Λασσιθιωτάκη από τον συν. Ν. Κακαουνάκη επαναλαμβάνει, όχι μία αλλά αρκετές φορές, το όνομα, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις το υιοθετεί συνδέοντας εκείνος την κυρία Λασσιθιωτάκη με την 17Ν.
- Λέει ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για μία από τις δύο βασικές, σημαντικές γυναίκες της 17Ν.
- Συνδέει ευθέως το όνομα της κυρίας Λασσιθιωτάκη με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, τον “καθοδηγητή της 17Ν”.
- Αναφέρει ότι, όπως φαίνεται, είναι η μία από τις δύο γυναίκες που έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στη δομή της 17Ν.
- Ακόμη και μετά την διάψευση περί της φωτογραφίας, επιμένει πως όλα τα ρεπορτάζ μιλάνε για την κυρία Λασσιθιωτάκη, όλες οι πληροφορίες έτσι λένε…
Όσον αφορά την ανάγνωση, στο δελτίο της επομένης ημέρας, της εξώδικης δήλωσης της κυρίας Λασσιθιωτάκη και την επισήμανση ότι το όνομά της αναφέρθηκε εκ παραδρομής, το ΠΠΣ κρίνει ότι η επανόρθωση δεν αίρει τον αντιδεοντολογικό χειρισμό του θέματος, ούτε και ήταν επαρκής. Και αυτό διότι την μία ημέρα επί δύο και πλέον ώρες σπιλώνεται ένας άνθρωπος και την επομένη γίνεται μία αναφορά τριών περίπου λεπτών, υπό το κράτος της απειλής αγωγής, χωρίς καν να αναγνωρίζεται το λάθος – αντιθέτως τονίζεται ότι δεν επρόκειτο περί ρεπορτάζ του σταθμού και ότι ποτέ δεν υιοθετήθηκε από το κανάλι – και χωρίς καν να ζητηθεί συγγνώμη. Τέλος, σχετικά με τους ισχυρισμούς του συν. ’κη Παυλόπουλου ότι δεν εγνώριζε τίποτα για την φωτογραφία επειδή έλειπε σε διακοπές, το ΠΠΣ οφείλει να επισημάνει, για άλλη μία φορά, ότι ο δημοσιογράφος – παρουσιαστής ενός δελτίου ειδήσεων είναι συνυπεύθυνος για τα θέματα τα οποία χειρίζεται.
Το ΠΠΣ έκρινε επίσης τον συν. Νίκο Κακαουνάκη πειθαρχικώς ελεγκτέο διότι, κατά το σκεπτικό της απόφασης 2/2003:
- Είναι αυτός που αναφέρει πρώτος και χωρίς κανέναν ενδοιασμό ολόκληρο το όνομα της κυρίας Λίζυς Λασσιθιωτάκη απαντώντας στα “ρεπορτάζ” περί μιας νέας προσαγωγής σχετικά με την υπόθεση της 17Ν.
- Συνδέει ευθέως την κυρία Λασσιθιωτάκη με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, αναφερόμενος μάλιστα σε ερωτική σχέση τους.
- Συνδέει την κυρία Λασσιθιωτάκη ακόμη και με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας ότι είναι μαζί του στην φωτογραφία με τα τριαντάφυλλα.
- Ακόμη και όταν παραδέχεται ότι μπορεί να έκανε λάθος σχετικά με την φωτογραφία, επιμένει να ρωτά την κυρία Αγγελική Σωτηροπούλου αν συναντήθηκαν με την κυρία Λασσιθιωτάκη στη Γαύδο.
- Όταν προβάλλεται ολόκληρη η φωτογραφία του Δημήτρη Κουφοντίνα με μία άλλη κυρία απέναντί του, ο ίδιος παραδέχεται ότι “δεν είναι λίγες οι πεπονόφλουδες που ρίχνουν οι αστυνομικές αρχές στους δημοσιογράφους”
Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του ότι επιχειρείται ενοχοποίηση του ρεπορτάζ, το ΠΠΣ οφείλει να επισημάνει πως τα όσα εκείνη την ημέρα μετέδωσε ο Τ/Σ “ALTER” περί της προσαγωγής – σύλληψης μιας γυναίκας στην περιοχή Μεσσαρά της Κρήτης, δεν ήταν ρεπορτάζ αλλά απλά μυθεύματα με προφανή στόχο την πρωτιά και την αύξηση της τηλεθέασης. Σχετικά δε με την καταγγελία του ότι ο Τ/Σ “ALTER” και ο συν. ’κης Παυλόπουλος τον παγίδευσαν, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος δήλωσε πως συνεργάζεται με το κανάλι, άρα ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την επιλογή του αυτή. Τέλος, στο ελαφρυντικό που επικαλείται ο συν. Ν. Κακαουνάκης για τις “πεπονόφλουδες εκ μέρους των διωκτικών αρχών” απαντά η βασική αρχή της δημοσιογραφίας: ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να διασταυρώνει – από πολλές πηγές – τις πληροφορίες του.
Τα δυο μειοψηφήσαντα επί της ποινής μέλη του ΠΠΣ, είχαν παραθέσει, στην απόφαση 2/2003 το σκεπτικό τους, που ήταν το εξής:
Οι εγκαλούμενοι συνάδελφοι έχουν το ελαφρυντικό ότι έπεσαν θύματα πληροφοριών από μη αξιόπιστες πηγές, τις οποίες πληροφορίες δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσουν κάτω από την πίεση του χρόνου.
Οι πληροφορίες περί δήθεν σύλληψης της κ. Λασιθιωτάκη στηρίχθηκαν σε συγκεκριμένες φήμες, καθώς μάλιστα στο σταθμό παρενέβη τηλεφωνικώς στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Κουρτάκης από τον οικισμό Λέτα, της Κρήτης, ο οποίος επιβεβαίωσε τα περί σύλληψης στην περιοχή και προσαγωγής στην Αθήνα με ελικόπτερο.
Η ευθύνη των συγκεκριμένων συναδέλφων έγκειται στο ότι δεν διασταύρωσαν, όπως όφειλαν, τις “πληροφορίες” τους τη στιγμή μάλιστα που αφορούσαν την υπόληψη και ψυχική ηρεμία ενός πολίτη.
Παραλαμβάνοντας την έφεση του συν. Ν. Κακαουνάκη στις 26.2.2003, το ΔΠΣ τον κάλεσε να την υποστηρίξει στις 5.3.2003, ημερομηνία κατά την οποία, όμως, όπως ενημέρωσε εγγράφως ο εφεσιβάλλων, αδυνατούσε να παραστεί “λόγω της διεξαγωγής της δίκης για τη 17Ν”. Τελικά, ο Νίκος Κακαουνάκης προσήλθε τη Δευτέρα 17.03.03, σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του ΔΠΣ, στη διάρκεια της οποίας είπε, μεταξύ άλλων:
“Να διευκρινίσω λίγα πράγματα:
1. Ότι τις ημέρες εκείνες, μέσα Ιουλίου, ήταν δύσκολη η διασταύρωση πληροφοριών.
2. Το μεγάλο και δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
3. Το ατόπημα, το αδίκημα, έγινε Σάββατο κι όχι σε καθημερινή εκπομπή, ενώ βρισκόμουν στην Αίγινα.
4. Ο παραγωγός της εκπομπής σχεδόν μου έβαλε το όνομα στο στόμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έπρεπε να το πω. Παρουσίασε, δηλαδή, τη σύλληψη γυναίκας σαν γεγονός, ότι την έβαλαν σε ελικόπτερο, τη μεταφέρουν και το ονοματεπώνυμό της αρχίζει από Λ. Εάν είχα σκοπό να προσβάλω ή να ενοχοποιήσω την κυρία Λασσιθιωτάκη, για να έχω δήθεν τηλεοπτική επιτυχία, θα το είχα κάνει σε καθημερινή εκπομπή, εφ’ όσον το όνομά της κυκλοφορούσε μέρες σε δημοσιογραφικά γραφεία. Και πρέπει να λάβετε υπόψη σαςς ότι το όνομά της είχε ειπωθεί από το Mega. Και, τέλος, ζήτησα συγγνώμη από την κυρία Λασσιθιωτάκη, αμέσως μετά την αντίδρασή της.
Επισημαίνω δυο ακόμη γεγονότα: το όνομα της κυρίας Λασσιθιωτάκη αναφέρεται στο βιβλίο των συν. Παπαχελά και Τέλογλου, παρά το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί από την εκπομπή του Ιουλίου κι αυτό γιατί προέκυπτε από το ρεπορτάζ.
Επίσης, ο συν. Κ. Μπαξεβάνης, στο “Βήμα” το Νοέμβριο δημοσίευσε συνέντευξη ξένου δημοσιογράφου και αναφέρεται στο όνομα γυναίκας που είχε σχέση με το φιλόσοφο Σαρτρ και την εφημερίδα Liberation και τις υποψίες που είχαν ξένες υπηρεσίες γι’ αυτήν.
Και τελειώνω, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες έπεσα μια φορά σε λάθος, όταν είναι γνωστό ότι έκανα ρεπορτάζ για την τρομοκρατία εννέα ολόκληρους μήνες καθημερινά. Δυο χρόνια διαγραφή σε υπόθεση που εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια, πρέπει να μας βάλει όλους σε προβληματισμό”.
ΔΠΣ: Είστε τρομερά έμπειρος στο ρεπορτάζ. Δεν έπρεπε, όταν σας τηλεφώνησαν από τον σταθμό να βγείτε για την πληροφορία της σύλληψης, να τη διασταυρώσετε; Να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους, είτε το Σύρο, είτε με άλλους των υπηρεσιών αυτών, ώστε να είστε βέβαιος;
Ν. Κ.: Ήταν Σάββατο κι ήμουν στην Αίγινα όταν με πήραν τηλέφωνο. Εγώ τον Σύρο δεν τον ξέρω και δεν έχω έρθει ποτέ σε επαφή μαζί του – και φοβάμαι ότι κανένας δημοσιογράφος δεν κατάφερε να έχει πληροφορίες από τον Σύρο.
Εκείνη την ώρα και ημέρα, ήταν αδύνατο να κάνω οποιαδήποτε διασταύρωση και ήρθα σε μεγάλη αντίθεση μαζί τους (Σημ. ΔΠΣ: το Alter) για τη φωτογραφία, όπως φαίνεται και από την απομαγνητοφωνημένη εκπομπή. Είχαν κυκλοφορήσει αυτά τα ονόματα του Παρισιού στους δημοσιογραφικούς κύκλους.
Το ΔΠΣ κάλεσε για διευκρινίσεις την κυρία Λίζυ Λασσιθιωτάκη η οποία, καταθέτοντας στις 27.03.03 είπε, μεταξύ άλλων:
“Η εκπομπή της 20.07.02 ήταν η αποκορύφωση ενός 20ημέρου συνεχών “απειλών”, ψυχολογικού πολέμου με σαφέστατα υπονοούμενα, με φωτογραφικό υλικό που φαινόταν-δεν φαινόταν, με υπαινικτικό λόγο κλπ, σε κλίμα ιδιαίτερα επιθετικό για το άτομό μου από τους εγκαλούμενους.(…) Παρακολούθησα ένα εφιαλτικό απόγευμα με υπονοούμενα εναντίον μου, σε μια ασύλληπτη γλώσσα, σε κακά ελληνικά, που το αποκορύφωμα ήταν η υποτιθέμενη σύλληψή μου στο Τυμπάκι και η αναφορά του ονόματός μου, ενώ ήμουν με σπασμένο πόδι, κλινήρης, στο σπίτι μου. Αμέσως δέχτηκα σωρεία τηλεφωνημάτων από γνωστούς και φίλους απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επέτειναν τη σύγχυση και την ταραχή. Έφτασα στο σημείο, μετά απ’ αυτό, να περιμένω τη σύλληψή μου και σκεφτόμουν ότι, επειδή δεν μπορώ να σηκωθώ εύκολα να ανοίξω την πόρτα, θα σπάσουν την πόρτα και θα ορμήσουν μέσα…
Πήρα λοιπόν τηλέφωνο τον αδελφό μου και το μόνο που μπόρεσε να με ρωτήσει, ήταν μήπως πρόκειται για συνωνυμία. Και του είπα “τι συνωνυμία; Είκοσι μέρες με κυνηγάει το Alter”. Απευθύνθηκα με τον αδελφό μου στο δικηγόρο Αλέξη Κούγια, ο οποίος έκανε αμέσως παρέμβαση στο Alter και στα άλλα κανάλια και τότε μόνο ανέπνευσα. Την επομένη, Κυριακή πρωί, μου τηλεφώνησε ο κ. Κακαουνάκης, παρουσία του γιου μου, και μου είπε: “Τι είναι αυτά που μου έκανες, αυτή η καταγγελία, που γνωριζόμαστε…”. Και του είπα: “Ας το σκεφτόσουν αυτό που έκανες. Θα τα πούμε στο δικαστήριο”. Μετά, μου τηλεφώνησε ο κ. Παυλόπουλος και είπε: “Μη κάνετε μήνυση” γιατί η γυναίκα του ήταν σε ενδιαφέρουσα κι ότι ο ίδιος έλειπε διακοπές μέχρι εκείνη την ημέρα. Με τον κ. Κακαουνάκη από τότε δεν είχα καμία επαφή. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κακαουνάκης απ’ ό,τι πληροφορούμαι, υποστηρίζει ότι τα έχουμε βρει, κάτι που είναι αναληθές και εκκρεμεί η διαδικασία στην τακτική δικαιοσύνη.
ΔΠΣ: Είχατε ποτέ οχληθεί από τις αρμόδιες αρχές;
Λ.Λ.: Ποτέ, ούτε ένα τηλεφώνημα.
ΔΠΣ: Η επανόρθωση Παυλόπουλου από το Alter την Κυριακή 21/7/02 σας ικανοποίησε;
Λ.Λ.: Αν με ικανοποιούσε, δεν θα ήμουν ανάμεσά σας αυτή τη στιγμή. Η είδηση, άλλωστε, ήταν πρωτογενής.
ΔΠΣ: Κατά το παρελθόν, από το ’75 μέχρι σήμερα, έχει γίνει αναφορά ή υπαινιγμός στο πρόσωπό σας;
Λ.Λ.: Βεβαίως, στην εφημερίδα “Στόχος”, προ πολλών ετών (είχε τη φωτογραφία του Σαρτρ, με διάφορα περίτεχνα περί το όνομά μου και εμμέσως σε σχέση με τη 17Ν). (…)
ΔΠΣ: Ο δημοσιογράφος δικαιούται να κάνει λάθη στην άσκηση της δουλειάς του και μάλιστα όταν τον ρίχνουν στο λάθος οι πηγές του;
Λ.Λ.: Λάθος, ναι. Κατευθυνόμενη κακότητα, όμως, εναντίον ενός συγκεκριμένου προσώπου, όχι. Ο Κακαουνάκης με έδειξε εκείνη τη στιγμή να συλλαμβάνομαι.
ΔΠΣ: Πριν από το Alter, είχατε κατονομασθεί ή “φωτογραφηθεί” επαρκώς από άλλα κανάλια ή ΜΜΕ, τη στιγμή που λέει ο κ. Κακαουνάκης ότι πολλά ονόματα “υπόπτων” κυκλοφορούσαν ευρέως;
Λ.Λ.: Το όνομά μου κυκλοφορούσε ευρέως, αλλά δεν αναφέρθηκε από πουθενά αλλού, μέχρι εκείνη την ώρα. Μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματός μου από τον Alter, μόνο ο Τ/Σ Ant1 χρησιμοποίησε αποσπάσματα από το δελτίο του Alter. Γιατί αυτοί δεν ήταν πιο προσεκτικοί;
Η κυρία Λασσιθιωτάκη πρόσθεσε ότι έφθασε στο σημείο να φοβάται ακόμη και ενδεχόμενη αυτοδικία, εκ μέρους συγγενών ή οικείων κάποιων θυμάτων της 17Ν, μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματός της. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι “η γνωριμία μου με το Ν. Κακαουνάκη, ανάγεται σε πολύ περασμένες δεκαετίες και είναι απλά τυπική”.
Το ΔΠΣ κάλεσε ως μάρτυρα το συν. Στρατή Λιαρέλη, ο οποίος προσελθών στις 17.04.03, κατέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Την περίοδο εκείνη ήμουν γενικός διευθυντής του Alter και ως εκ τούτου δεν είχα την ευθύνη για την παραγωγή των ενημερωτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών. Επιπροσθέτως, τη συγκεκριμένη μέρα ήμουν και σε άδεια, ευρισκόμενος εκτός Αθηνών.
(…) Ο Ν. Κακαουνάκης είναι ένας επαγγελματίας και έμπειρος δημοσιογράφος, ο οποίος ειδικά εκείνη την περίοδο πραγματικά είχε διακριθεί για τις εμπεριστατωμένες πληροφορίες και το πλούσιο ρεπορτάζ που είχε για την υπόθεση της τρομοκρατίας. Αυτό είχε αποδειχθεί από τα σχόλιά του στο σταθμό μας, αλλά και από τα ρεπορτάζ στην εφημερίδα του. Είναι προφανές ότι η μετάδοση μιας πληροφορίας πρέπει να είναι διασταυρωμένη. Θεωρώ ότι ως τέτοια μετεδόθη, αν και οφείλω να παραδεχθώ ότι εκ των υστέρων απεδείχθη ότι δεν ήταν ακριβής.
ΔΠΣ: Η γενική διεύθυνση δεν έχει καμία αρμοδιότητα στον τομέα ειδήσεων του σταθμού;
Σ.Λ.: Η γεν. διεύθυνση προφανώς έχει την εποπτεία όλων των διευθύνσεων του σταθμού. Ωστόσο, δεν έχει την ευθύνη της καθημερινής λειτουργίας, την οποία έχει ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης -που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Κοσμάς Σφαέλος- και το επιτελείο του (διευθυντής συντάξεως, αρχισυντάκτες κλπ). Το δελτίο ειδήσεων δεν είναι αυτόνομο. Επί των γενικών και ειδικών πληροφοριών ενημέρωσα και ενημερώνομαι. Ωστόσο, όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, το συγκεκριμένο συμβάν έγινε κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής.
ΔΠΣ: Ο ’. Παυλόπουλος έχει συμμετοχή στη δομή του δελτίου;
Σ.Λ.: Ένας παρουσιαστής οφείλει και πρέπει να έχει γνώση των θεμάτων και των ρεπορτάζ τα οποία θα μεταδοθούν στο δελτίο.
ΔΠΣ: Στο θέμα της φωτογραφίας που μεταδόθηκε στη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων (…) και αφήνονταν σαφή υπονοούμενα ότι εικονίζεται μια γυναίκα που θα μπορούσε να είναι η κυρία Λασσιθιωτάκη. (…) Ποιος αποφάσισε να μεταδοθεί η μισή μόνο φωτογραφία και να καλλιεργηθεί όλο αυτό το “μυστήριο”;
Σ.Λ.: Ειλικρινά αγνοώ παντελώς το θέμα. Τώρα το πληροφορούμαι. ’λλωστε, είπα από την αρχή ότι εκείνη την ημέρα ήμουν εκτός Αθηνών”.
Διερευνώντας τα πραγματικά περιστατικά, το ΔΠΣ κάλεσε επίσης τον τελεσιδίκως κριθέντα από το ΠΠΣ, συν. ’κη Παυλόπουλο, ο οποίος προσελθών στις 17.04.03 και απαντώντας σε ερωτήσεις, κατέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής:
ΔΠΣ: Ποιος αποφάσισε να μεταδοθεί μισή η περίφημη φωτογραφία με τον Κουφοντίνα και τα τριαντάφυλλα και να καλλιεργηθεί ένα “μυστήριο” γύρω από το γυναικείο πρόσωπο που δεν φαίνεται;
Α.Π.: Κατ’ αρχάς, δεν ήταν επιλογή. Δεν υπήρξε καμία μεθόδευση για την εμπλοκή του ονόματος της κυρίας Λασσιθιωτάκη στην υπόθεση της τρομοκρατίας. Η φωτογραφία, η οποία είχε δημοσιευθεί την ίδια ημέρα σε απογευματινή εφημερίδα, χρησιμοποιήθηκε χωρίς καμία σκοτεινή σκοπιμότητα και όταν ζήτησε η κυρία Αγγελική Σωτρητοπούλου να παρέμβει επί της φωτογραφίας, αυτό έγινε άμεσα αποδεκτό και ακούστηκε δημοσίως ότι η επίμαχη φωτογραφία ουδεμία σχέση είχε με την κυρία Λασσιθιωτάκη.
Ο σταθμός υιοθέτησε τη διάψευση της κυρίας Σωτηροπούλου και την επομένη ζήτησα δημοσίως συγγνώμη από την κυρία Λασσιθιωτάκη για την αναφορά του ονόματός της, παρουσία του δικηγόρου της, Αλέξη Κούγια, ο ποίος μας ευχαρίστησε για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας.
ΔΠΣ: Είχατε δει την επίμαχη φωτογραφία πριν μεταδοθεί στο δελτίο;
Α.Π.: Όχι.
ΔΠΣ: Γιατί, μετά τη διάψευση από την κυρία Σωτηροπούλου, τη ρωτάτε μήπως η εικονιζόμενη στη φωτογραφία ηλικιωμένη κυρία, δεν είναι η μόνη γυναίκα που εικονίζεται;
Α.Π.: Γιατί συνομιλώ με την κυρία Σωτηροπούλου, η οποία διαψεύδει κάτι και προσπαθώ να καταλάβω τη βεβαιότητα της διάψευσης.
ΔΠΣ: Αρκετή ώρα μετά τη διάψευση κι ενώ συνεχίζεται η τηλεφωνική συζήτηση με την κυρία Σωτηροπούλου, μεταδίδεται ολόκληρη η επίμαχη φωτογραφία, πράγμα που προκαλεί και την αντίδραση του συν. Κακαουνάκη, ο οποίος αισθάνεται ότι παγιδεύτηκε. Ποιος μπορεί να είχε επιλέξει αυτή τη μεθόδευση;
Α.Π.: Δεν θεωρώ ότι πρόκειται περί μεθόδευσης. Η φωτογραφία στην απογευματινή εφημερίδα συνέπεσε και ταυτίστηκε με τη φημολογία για την προσαγωγή ή σύλληψη στην Κρήτη, εκείνο το απόγευμα, μιας γυναίκας που εφέρετο να είναι από τις βασικές της οργάνωσης. Όταν η φωτογραφία βγήκε στον αέρα, προσπαθήσαμε με το Ν. Κακαουνάκη να βρούμε τα στοιχεία του ρεπορτάζ.
Σχετικά με το αν υπήρξε προσυνεννόηση με το Ν. Κακαουνάκη, ο συν. Παυλόπουλος είπε ότι συνήθως υπάρχει, αλλά εκείνο το βράδυ δεν υπήρξε επειδή “το θέμα έσκασε αργά, ήταν Σάββατο”.
ΔΠΣ: Πώς “βγήκε” η πληροφορία που μετέδωσε ο συν. Γκαϊντές;
Α.Π.: Λίγα λεπτά πριν από το δελτίο ειδήσεων, είχε μεταδοθεί από το Star. (…) Εκείνη τη βραδιά, στη θέση του διευθυντή ειδήσεων ήταν ο συν. Πέρης Χαλάτσης.
ΔΠΣ: Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Λίζυ Λασσιθιωτάκη είναι παγκοσμίως γνωστή (…). Δεν έπρεπε να κληθεί να μιλήσει ή να δώσει μια διευκρίνιση ή να ακουστεί η άποψή της;
Α.Π.: Δεν γνώριζα την κυρία Λασσιθιωτάκη πριν ακουστεί το όνομά της. Και όταν αυτό ακούστηκε, βρισκόμασταν πια στον “αέρα”. Την επομένη, όμως, μίλησα προσωπικά μαζί της και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη, όπως έχω προαναφέρει”.
Μετά τη μαρτυρία του συν. ’κη Παυλόπουλου, το ΔΠΣ έκρινε ότι έπρεπε να καλέσει τον συν. Πέρη Χαλάτση, ο οποίος προσελθών στις 23.04.03 κατέθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
“Υπήρχε μια πληροφορία από το αστυνομικό ρεπορτάζ ότι συνελήφθη ή εντοπίσθηκε στην Κρήτη μια γυναίκα η οποία είχε σχέση με τη 17Ν. Τότε η αστυνομία είχε “διαρρεύσει” ότι αναμένονται έξι συλλήψεις, ανάμεσα τους και δυο γυναικών. Και, μάλιστα, σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη, είχε πάει στην Κρήτη και ελικόπτερο της αστυνομίας. Παρά το γεγονός ότι το όνομα της κυρίας Λασσιθιωτάκη περιφερόταν σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία, αποφύγαμε να το πούμε μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα από την Ασφάλεια. Ο ’κης Παυλόπουλος, που παρουσίαζε το δελτίο, είπε μόνο ότι το πρώτο της γράμμα είναι Λ και λίγο μετά, στην απ’ ευθείας σύνδεση που είχαμε με τον κ. Κακαουνάκη, ο συνάδελφος ανέφερε όλο το όνομα.
ΔΠΣ: Ποιος αποφάσισε η περίφημη φωτογραφία να μεταδοθεί αρχικά μισή, δημιουργώντας ένα μυστήριο γύρω από την ταυτότητα της εικονιζόμενης;
Π.Χ.: Νομίζω ότι η φωτογραφία ήταν στο “Έθνος” και στη σύσκεψη (όπου μετέχουν επιτελείς κάθε τμήματος) είπαμε ότιθ επειδή δεν έχουμε στοιχεία να βάλουμε τη φωτογραφία χωρίς να δείξουμε το πρόσωπο που ήταν δίπλα στον Κουφοντίνα. Η φωτογραφία βγήκε μισή με τον Κουφοντίνα, με απόφαση δική μου.
ΔΠΣ: Ο συν. Παυλόπουλος είχε μετάσχει στη σύσκεψη;
Π.Χ.: Βεβαίως.
ΔΠΣ: Δηλαδή, η δημιουργία του μυστηρίου περί της ταυτότητας της εικονιζόμενης, ήταν πρωτοβουλία του συν. Παυλόπουλου ή του συν. Κακαουνάκη.
Π.Χ.: Δεν το κάναμε για το μυστήριο, αλλά για να προστατέψουμε το άτομο που ήταν δίπλα στον Κουφοντίνα και δεν ξέραμε το όνομά του.
ΔΠΣ: Από όλες αυτές τις εβδομάδες μεταδόσεων περί την τρομοκρατία, θεωρείτε ότι οι συνάδελφοι που έκαναν ρεπορτάζ είχαν διασταυρώσει τις πληροφορίες που έπαιρναν από κάθε πηγή;
Π.Χ.: Ό,τι πληροφορία έμπαινε σε βίντεο, ήταν διασταυρωμένη τουλάχιστον από δυο πηγές, από το αστυνομικό και από το δικαστικό, διότι υπήρχε ο εισαγγελέας ο οποίος ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την αστυνομία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας είπε: Τις περισσότερες φορές, δεν γνωρίζουμε από πριν τι θα πει ο συν. Κακαουνάκης, αφού δεν συμμετέχει στη σύσκεψη.
ΔΠΣ: Σύμφωνα με τα όσα ακούγονταν, η κυρία Λασσιθιωτάκη δεν “ταίριαζε” με τη γυναίκα που εικονιζόταν στη φωτογραφία. Γιατί αφήσατε να αιωρείται ότι έχετε μια φωτογραφία της κυρίας Λασσιθιωτάκη;
Π.Χ.: Δεν είπαμε ποτέ ότι ήταν η κυρία Λασσιθιωτάκη.
ΔΠΣ: Με δεδομένο ότι η πληροφορία για τη σύλληψη και την εμπλοκή της κυρίας Λασσιθιωτάκη με τη 17Ν αποδείχθηκε τουλάχιστον ανακριβής, πιστεύετε ότι οι πηγές έκαναν λάθος ή σκοπίμως παραπληροφόρησαν;
Π.Χ.: Έκαναν λάθος”.
Δεδομένου ότι ο εφεσιβάλλων παραιτήθηκε της εξέτασης μαρτύρων του, εκλήθη από το ΔΠΣ να λάβει γνώση του φακέλλου και να απολογηθεί, προφορικώς ή δι’ υπομνήματος. Στις 5.05.2003, ο συν. Ν. Κακαουνάκης απέστειλε την εξής επιστολή:
“Νομίζω ότι σας έδωσα αρκετές εξηγήσεις και για την περίπτωση της Λίζας Λασσιθιωτάκη. Περιμένω, λοιπόν, τη συναδελφική σας κρίση”.
Κατόπιν αυτού, περατωθείσης της ακροαματικής διαδικασίας, το ΔΠΣ συνήλθε εν ολομελεία στις 15 Μαΐου 2003 για να εκδώσει απόφαση. Αφού μελέτησε ενδελεχώς τα περιεχόμενα στο φάκελλο έγγραφα, μεταξύ των οποίων και οι μαρτυρικές καταθέσεις και διευκρινίσεις που είχαν δοθεί κατά την πρωτοβάθμια διαδικασία, το ΔΠΣ έκρινε ότι με την επίμαχη εκπομπή του Τ/Σ Alter εθίγη βαρύτατα η προσωπικότητα και η αξιοπρέπεια της κυρίας Λίζυς Λασσιθιωτάκη, η οποία χάρη σε κάποιες “διαρροές” διασύρθηκε στο πανελλήνιο ως δήθεν έχουσα σχέση με τη 17Ν και ως προσαγομένη ή και συλληφθείσα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, γεγονότα τα οποία μηδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα.
Το ΔΠΣ θεωρεί ότι τα όσα ειπώθηκαν και έγιναν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της 20.07.02 αποτελούν δυστυχώς ένα μόνο κρούσμα του ανθρωποφαγικού “κυνηγιού μαγισσών” που μετά την έκρηξη της 29.06.02 στον Πειραιά εξαπολύθηκε από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόκειται για μια περίοδο που θα παραμείνει στην Ιστορία ως μια από τις μελανότερες της ελληνικής δημοσιογραφίας: πολλά ΜΜΕ -κυρίως τηλεοράσεις, αλλά και εφημερίδες- “διακρίθηκαν” σ’ ένα πρωτοφανές ως τότε όργιο παραβίασης των νόμων και της δεοντολογίας, με την καταιγιστική εξαπόλυση κατηγοριών κατά πολιτών, τη σύνθλιψη προσωπικοτήτων, την ηθική εξόντωση δικαίων και αδίκων, τη διαπόμπευση κάθε ατόμου που (είτε λόγω λάθους των διωκτικών αρχών, είτε λόγω κατευθυνόμενης -με άγνωστους σκοπούς- “διαρροής”) είχε την ατυχία να χαρακτηρισθεί “τρομοκράτης” ή ακόμη και να εκφράσει απόψεις που απέκλιναν κάποιας αποδεκτής (άγνωστο από ποια κέντρα) γραμμής. Για μια περίοδο κατά την οποία προσφέρθηκαν κατά κόρον μέχρις εξουθενώσεως των τηλεθεατών τα νέα “φρούτα” της “δημοκρατίας του τηλεοπτικού καναπέ”, από τα αντιαισθητικώς πολυπληθή “παράθυρα” έως τους διαγκωνισμούς επικράτησης του ισχυρότερον φωνασκούντος στις “συζητήσεις”, περνώντας από τη μεταβάπτιση σε “ειδικούς περί τα τρομοκρατικά” και σε “προστάτες της δημοκρατίας” ακόμη και ατόμων που είχαν υπηρετήσει πιστά την επταετή κατάλυση της Δημοκρατίας, ή που έως πρόσφατα προωθούσαν την ημεδαπή εκδοχή του ναζισμού. Για μια περίοδο όπου τη θέση της νηφάλιας δημοσιογραφικής έρευνας, της αμερόληπτης αναζήτησης της αλήθειας και του -έστω και οξέος- σχολιασμού, είχαν πάρει οι κραυγές και οι αντεγκλήσεις, η αναπαραγωγή ύποπτων “διαρροών”, η αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητος, η οικειοποίηση του ρόλου εισαγγελέα, ανακριτή, αλλά και προανακριτικού υπαλλήλου από δημοσιογράφους, ο εντυπωσιασμός του φθηνότερου λαϊκισμού, η δημιουργία “ειδήσεων” εκ του μη όντος -ασχέτως των επιπτώσεών τους-, το πλέον απάνθρωπο κυνήγι τηλεθέασης και αναγνωστών, η εξυπηρέτηση εκδοτικών και πολιτικών συμφερόντων που τεκμηρίωσε, για μια ακόμη φορά, τους κινδύνους από τη διαπλοκή των νεμομένων την τέταρτη εξουσία με άλλα κέντρα αποφάσεων.
Το ΔΠΣ αδυνατεί να εξακριβώσει μετά πάσης βεβαιότητος εάν η κυρία Λίζυ Λασσιθιωτάκη υπήρξε θύμα -ίσως το επιφανέστερο, λόγω ιδιότητος- του ανταγωνισμού μεταξύ ΜΜΕ για μια αμφίβολη “πρωτιά”, ή εάν στην πλάτη της παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια. Κρίνει, όμως, ότι τόσο ο εφεσιβάλλων συν. Ν. Κακαουνάκης, όσο και ο συν. ’. Παυλόπουλος, παραβίασαν τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, μεταδίδοντας ως βεβαιότητες πληροφορίες εις βάρος της κυρίας Λασσιθιωτάκη τις οποίες όφειλαν προηγουμένως να έχουν διασταυρώσει, αλλά και εμμένοντας στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος της, ακόμη και όταν το μοναδικό “στοιχείο” το οποίο διέθεταν -η περίφημη φωτογραφία- αποδείχθηκε πομφόλυγα. Το γεγονός ότι την επομένη ημέρα αμφότεροι προσπάθησαν να ζητήσουν συγγνώμη από το θύμα τους, δυσκόλως πείθει για την ειλικρινή μεταμέλειά τους. Παράλληλα, προκαλεί προβληματισμό το ότι ο συν. Ν. Κακαουνάκης, καίτοι αντελήφθη ότι παραπλανήθηκε από την πηγή του, αρνείται να την αποκαλύψει και κατά πάσα πιθανότητα εξακολουθεί να την χρησιμοποιεί. Τέλος, το γεγονός ότι στο θέμα της επίμαχης φωτογραφίας ο συν. Ν. Κακαουνάκης έπεσε και ο ίδιος θύμα μιας -τουλάχιστον άτυχης- μεθόδευσης από τα στελέχη του Alter, δεν τον απαλλάσσει των γενικότερων ευθυνών του για το διασυρμό της κυρίας Λασσιθιωτάκη.
Κατόπιν αυτών, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο κρίνει κατά πλειοψηφίαν τριών ψήφων έναντι δυο τον συν. Νίκο Κακαουνάκη πειθαρχικώς ελεγκτέο κατά το κατηγορητήριο και διατηρεί την πρωτόδικο ποινή της διετούς διαγραφής του από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με τρεις ψήφους έναντι δυο υπέρ της επιπλήξεως με ανάρτηση.
Η απόφαση καθαρογράφηκε στις 26 Μαΐου 2003
Η πρόεδρος Μιμή Τουφεξή
Η γραμματέας Μαρία Χριστοφοράτου