image_pdfimage_print

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.
Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 36 75 440 FAX : 36 75 530
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Απόφαση υπ’ αριθμ. 8/2013

Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Φίλιο Στάγκο, ύστερα από έγκληση του συν. Αντώνη Οραήλογλου , για αντισυναδελφική συμπεριφορά.

Ποινή: Διατηρείται ομόφωνα η πρωτοβάθμια ποινή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

=====================

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών, Ελένης Τράϊου, Πάνου Τσίρου, Αναστάσιου Κοντογιαννίδη, Βέρας Δαμόφλη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 20.05.13 έφεση του συν. Φίλιου Στάγκου κατά της υπ’ αριθμ. 9/2013 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18, του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση δόθηκε στις 18.07.13 και 2 η παράταση, δόθηκε στις 07.11.13.

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ τον έκρινε κατά πλειοψηφία (4-1) πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού (αντισυναδελφική συμπεριφορά). Η μειοψηφία τον έκρινε μη ελεγκτέο πειθαρχικά, λόγω αμφιβολιών.

Του επέβαλε με ψήφους 3 έναντι 2 την ποινή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνώναπό τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με την μειοψηφία να προτείνει την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η έγκληση του συν. Αντώνη Οραήλογλου, που διαβιβάσθηκε από την ΕΣΗΕΜ-Θ στην ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια στο ΠΠΣ, είχε ως εξής:

«Σας διαβιβάζω αντίγραφο πρακτικού της υπ’ αριθμ. 102 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ του δήμου Θεσσαλονίκης. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης και στο υπ’ αριθμ. 2, διαβάζουμε «απολύσεις πέντε διευθυντικών στελεχών της εταιρείας». Μεταξύ των παρευρισκομένων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και στον αριθμό 3, διαβάζουμε το όνομα Φίλιος Στάγκος.

Στις αποφάσεις και συγκεκριμένα στον αριθμό 2, διαβάζουμε «…για λόγους όχι μόνο τυπικούς και συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς πρέπει να γίνει άμεση απόλυση και απομάκρυνση από τη ΔΕΠΘΕ των πέντε διευθυντικών στελεχών, οι οποίοι είναι Θ. Λουκόγλου, Α. Γιαννίκης, Θ. Κρυωνάς, Α. Οραήλογλο και Γ. Αδάμ».

Διαβάζουμε στην αμέσως επόμενη παράγραφο ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν οι Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου, Χρήστος Μάτης, Παναγιώτης Νεστορίδης και Γιώργος Σαράντος. Προκύπτει, δηλαδή, ότι ο Φίλιος Στάγκος συμφώνησε.

Στο τρίτο θέμα της ίδιας ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΠΘΕ, διαβάζουμε ότι προτάθηκε ο διορισμός ως προσωρινού γενικού διευθυντή της ΔΕΠΘΕ του Φίλιου Στάγκου. Παρακάτω αναφέρεται ότι η απόφαση για πρόσληψη ήταν ομόφωνη. Προκύπτει, δηλαδή, ότι ο Φίλιος Στάγκος ψήφισε την πρόσληψή του.

Πληροφορήθηκα ότι ο Φίλιος Στάγκος είναι δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αναφέρω κάτι περισσότερο σχετικά με το πώς ένας δημοσιογράφος δέχεται να συμπεριληφθεί σε Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια αποφασίζει την πρόσληψή του στη θέση γενικού διευθυντή, αφού προηγουμένως ο ίδιος ψηφίζει για την απόλυση του προηγούμενου διευθυντή τηλεόρασης, δηλαδή του Αντώνη Οραήλογλου, όπως βέβαια και των υπολοίπων!

…Με την επιστολή μου αυτή, κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω και στη συνέχεια να σας παρακαλέσω να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, το οποίο θα αποφασίσει να κινήσει τη διαδικασία που προβλέπει το Καταστατικό και ο Κώδικας Δεοντολογίας μας».

Ο εγκαλών συν. Αντώνης Οραήλογλου στην κατάθεση του στο ΔΠΣ, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

« Στην απολογία του στο ΠΠΣ ο κ. Στάγκος δεν με θεωρεί καν συνάδελφο του. Μετά από 32 χρόνια εργασίας… Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό της απόλυτα αντιδεοντολογικής του συμπεριφοράς. Επίσης, δεν μπορώ να δεχθώ ότι εκ παραδρομής στα επίσημα πρακτικά του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ, δεν έγραψαν ότι απείχε την ώρα που ψήφιζαν την πρόσληψή του…

…Καταθέτω το αντίγραφο του πρακτικού του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ, όπου τονίζεται ομοφώνως ότι έγινε δεκτή.

…Ένας μάρτυρας ισχυρίζεται ότι δεν ήταν παρών. Απαντώ δια ερωτήσεως: Γιατί ο κ. Νεστορίδης δεν προσβάλλει τη γνησιότητα των πρακτικών, ώστε να κινηθώ νομικά;…».

Ο εφεσιβάλλων συν. Φίλιος Στάγκος, αναπτύσσοντας την έφεσή του στο ΔΠΣ, μεταξύ άλλων, είπε:

«…Η πρώτη απόφαση που πήρε η νέα Διοίκηση (της Δημοτικής Επιχείρησης) αφορούσε την καταγγελία των συμβάσεων (απόλυση) πέντε διοικητικών στελεχών. Φυσικά και ψήφισα υπέρ της απόφασης αυτής. Εν συνεχεία το ΔΣ αποφάσισε να μου αναθέσει τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή όλης της επιχείρησης. Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα και όπως ήταν φυσιολογικό, εγώ απείχα από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Τη δική μου αποχή βεβαιώνει και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στο ΔΣ της ΔΕΠΘΕ, συν. Παν. Νεστορίδης, ο οποίος ήταν και ο μόνος παρών στην εν λόγω συνεδρίαση μεταξύ των μαρτύρων, που καταθέτουν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης καταγγελίας. Συνεπώς, εάν η πρωτοβάθμια ποινή οφείλεται στο ότι εγώ δήθεν ψήφισα την πρόσληψη μου, η απόφαση αυτή στερείται κάθε βάση.

Εάν πάλι η πρωτοβάθμια απόφαση 3μηνης διαγραφής, αποδίδεται στο ότι εγώ ψήφισα υπέρ της απόλυσης του κ. Οραήλογλου, τότε η διαγραφή μου θα πρέπει να είναι οριστική και αμετάκλητη, καθώς όχι μόνο ψήφισα, αλλά και εισηγήθηκα προσωπικά τις απολύσεις άλλων τριών συναδέλφων. Το έκανα εν πλήρη συνείδηση του γεγονότος…».

Οι μάρτυρες του εγκαλούντος, δεδομένου ότι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, υπέβαλαν εγγράφως τις καταθέσεις τους:

Ο συν. Χρήστος Νικολαΐδης, μεταξύ άλλων, είπε:

«…Ως δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ ο συν. Στάγκος, θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα Καταστατικά, αλλά και τον Κώδικα Δεοντολογίας και των δύο Ενώσεων, που επιβάλουν την άρνηση υπογραφής στην απόλυση συναδέλφου δημοσιογράφου. Πόσο μάλλον δε, όταν στο ίδιο ΔΣ αποφασίστηκε η πρόσληψη του κ. Στάγκου, ως προσωρινού γενικού διευθυντή στη θέση του δημοσιογράφου, τον οποίο ο κ. Στάγκος μόλις είχε απολύσει με την υπογραφή του…

Ο Τριαντάφυλλος Στάγκος με τις ενέργειές του στην περίπτωση απόλυσης του συν. Αντώνη Οραήλογλου, καταστρατήγησε και διέσυρε κάθε έννοια ηθικής, όπως ορίζεται από τα Καταστατικά των Ενώσεων…

Πληροφορήθηκα ότι συνεχίζει την επιεικώς απαράδεκτη και αντισυναδελφική συμπεριφορά του».

Η συν. Δέσποινα Μηλιάδου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Ο κ. Στάγκος ψήφισε υπέρ της απόλυσης χωρίς να αναφερθεί το παραμικρό σε βάρος του κ. Οραήλογλου…Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Στάγκος ψήφισε υπέρ της δικής του πρόσληψης…

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της απόλυσης του κ. Οραήλογλου, ψήφισαν ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ Παναγιώτης Νεστορίδης, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και οι δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Υπέρ ψήφισαν μόνο οι διορισμένοι από το δήμαρχο και μεταξύ τους ένας δημοσιογράφος ο Φίλιος Στάγκος…

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΜ-Θ και μεγάλου αριθμού πολιτών της Θεσσαλονίκης και γενικά στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, όπου έφτανε το σήμα της TV100, αλλά και του δημοτικού ραδιοφώνου στο οποίο επίσης με επιτυχία έκανε εκπομπές ο κ. Οραήλογλου…

Στα 25 χρόνια που εργάσθηκα ως δημοσιογράφος, δυστυχώς, συνάντησα αρκετές αντισυναδελφικές συμπεριφορές. Η περίπτωση, όμως, του συν. Φίλιου Στάγκου, θεωρώ ότι ξεπερνά κάθε όριο…

Είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί έχουν τα δικά τους … κριτήρια στην αξιολόγηση, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ακολουθούν παρόμοιες τακτικές. ’νθρωπος που δεν έχει κατηγορηθεί για το παραμικρό, δεν είναι δυνατόν, με το που αλλάζει η δημοτική αρχή, να απολύεται και με σύμφωνη γνώμη δημοσιογράφου, ο οποίος αμέσως μετά ψηφίζει την πρόσληψή του!

Ο Α. Οραήλογλου ήταν διευθυντής της δημοτικής τηλεόρασης και ο Γιώργος Αδάμ υπεύθυνος του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού. Απολύθηκαν και οι δυο και προσλήφθηκε ως γενικός διευθυντής ο Φίλιος Στάγκος!…».

Η συν. Όλγα Γκάλη, στις καταθέσεις της στα Πειθαρχικά Συμβούλια, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«…Όπως αποδείχθηκε και στην πράξη στοχευμένα ο κ. Στάγκος, επιζήτησε και επιδίωξε την απόλυση του κ. Οραήλογλου για να καταλάβει τη θέση του…

Ο Φίλιος Στάγκος εμφανίστηκε στη ΔΕΠΘΕ αίφνης ως γενικός διευθυντής, αποτελώντας προσωπική επιλογή του Γιάννη Μπουτάρη. Μάλιστα, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ στο οποίο τοποθετήθηκε ως μέλος με δικαίωμα ψήφου, εισηγήθηκε την απόλυση του συν. Αντώνη Οραήλογλου, ενώ από άλλο μέλος του ΔΣ, προτάθηκε να αναλάβει ο ίδιος τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης. Πρόταση την οποία αποδέχτηκε χωρίς κανένα ενδοιασμό…».

Ο εφεσιβάλλων συν. Φίλιος Στάγκος, δεν πρότεινε μάρτυρες για την έφεσή του στο ΔΠΣ, αν και εκλήθη κατ’ επανάληψη. Αντίθετα, στο ΠΠΣ οι μάρτυρες υπεράσπισής του, κατέθεσαν:

Ο συν. Παναγιώτης Νεστορίδης, στην γραπτή κατάθεσή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«…Στις 03.02.11 συγκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΘΕ του δήμου Θεσσαλονίκης, στο οποίο μετέχω ως εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ από το 2007. Βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν οι «Απολύσεις πέντε διευθυντικών στελεχών» και ο «Διορισμός προσωρινού γενικού διευθυντή».

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο δήμαρχος Θεσαλονίκης και πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Γιάννης Μπουτάρης, μετέφερε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας απόφαση που –όπως είπε- είχε ληφθεί προηγουμένως από την Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, για την άμεση απόλυση πέντε στελεχών της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι Αντώνης Οραήλογλου (διευθυντής τηλεόρασης) και Γιώργος Αδάμ (προϊστάμενος ραδιοφώνου). Με βασικό επιχείρημα την ανάγκη οικονομικής και θεσμικής εξυγίανσης, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε από τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ να υιοθετήσουν την ειλημμένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η πρότασή του έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των παρόντων (6 υπέρ – 4 κατά – 1 απών), παρότι στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης κατατέθηκαν αρκετές ενστάσεις και για τη σκοπιμότητα και για την αποτελεσματικότητα των απολύσεων, τόσο από εμένα όσο και από άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που μειοψήφησαν. Ο συν. Φίλιος Στάγκος, ως μέλος του ΔΣ, έδωσε θετική ψήφο για όλες τις απολύσεις.

Αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης για την απόλυση των πέντε στελεχών, ο πρόεδρος της εταιρείας πρότεινε την πρόσληψη του συν. Στάγκου στη θέση του προσωρινού γενικού διευθυντή. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα παρόντα μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ, αλλά ο κ. Στάγκος –αυτονοήτως- απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς το θέμα τον αφορούσε προσωπικά. Το ίδιο συνέβη και σε επόμενες συνεδριάσεις, όποτε ετέθη θέμα ανανέωσης της σύμβασης με την οποία απασχολείται στη ΔΕΠΘΕ».

Ο συν. Παναγιώτης Καμπύλης, είπε:

«Η πρακτική που υπήρχε στα δημοτικά μίντια ήταν και είναι με την αλλαγή της δημοτικής αρχής να αντικαθίσταται και η διοίκησή της. Αυτό δημιούργησε το εξής πρόβλημα: Προστίθενταν νέοι διευθυντές, αλλά το σημαντικότερο οι παλαιοί παρέμεναν με πολύ ψηλά μισθολόγια και συνήθως ανενεργοί. Για παράδειγμα, στον «9,84» βρήκα έξι πρώην διευθυντές, όλοι ανενεργοί με μέσο μισθολόγιο 5.200 ευρώ το μήνα έκαστος. Αυτό, λοιπόν, δυσχέραινε και διοικητικά, αλλά και οικονομικά τα δημόσια ΜΜΕ και ετίθετο ευθέως θέμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Αυτό που συνέβη στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, δηλαδή η απόλυση προηγούμενου διευθυντή συνέβη και στον «9,84» στο εξαπλάσιο.

Ο συνάδελφος κ. Στάγκος, εγκαλείται και για το γεγονός ότι η απόλυση του συγκεκριμένου συναδέλφους, έγινε και με τη δική του ψήφο. Η επιλογή του κ. Στάγκου ήταν ή να καταψηφίσει είτε να διασώσει, όπως και έκανε, θέσεις εργασίας πραγματικές και όχι εικονικές για άλλους συναδέλφους της δημοτικής τηλεόρασης.

Όσον αφορά στην καταγγελία ότι στη συνέχεια ο κ. Στάγκος ψήφισε υπέρ του δικού του διορισμού, αυτό δεν ευσταθεί. Ο ίδιος απείχε από την ψηφοφορία, την οποία άλλωστε ουδόλως θα επηρέαζε, αφού εκλέχθηκε ομόφωνα ως νέος γενικός διευθυντής».

Σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας απάντησε: «Συνήθως αυτοί οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διοίκηση των δημοτικών ΜΜΕ, επιλέγονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή και σπανιότατα έως ποτέ προέρχονται από το ήδη υπάρχον προσωπικό. Δεν γνωρίζω εάν πριν αναλάβει διευθυντής ο κ. Οραήλογλου, απασχολούνταν στο συγκεκριμένο ή άλλο ΜΜΕ. Δεν γνωρίζω αν ανήκε στο προσωπικό».

Ο συν. Τάσος Τέλλογλου, ανέφερε:

«Στις 03.02.11έγινε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ. Πήραν όλοι μέρος εκτός από τον κ. Κορδομενίδη. Μίλησα με τους περισσότερους. Ετέθη θέμα για τις δαπάνες που είχαν «φθάσει στο Θεό». Ετέθη θέμα περικοπών που ο Μπουτάρης είχε προσδιορίσει στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρχε θέμα περικοπών ανάμεσα στους οποίους και ο Οραήλογλου, που ψήφισε ο Στάγκος. Ο Οραήλογλου είχε αναλάβει τη θέση του διευθυντή επί Παπαγεωργόπουλου, πρέπει να είχε σύμβαση αορίστου χρόνου, δεν το γνωρίζω. Στη ψηφοφορία για τον διορισμό του επόμενου που προτάθηκε να είναι ο ίδιος ο Φίλιος Στάγκος, δεν συμμετείχε.

Η διοικούσα επιτροπή εκλήθη να πάρει αποφάσεις αν θα ζήσει ή θα πεθάνει. Για κάποιους δικούς τους λόγους, αποφάσισαν να συνεχίσουν και έπρεπε να γίνουν πράξεις «λουτρού αίματος», απολύσεις, μειώσεις μισθών. Το ερώτημα είναι αν τα κριτήρια εξασφαλίζουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, είναι αντικειμενικά.

Έχω την εντύπωση ότι ο Οραήλογλου δεν κρίνεται σαν δημοσιογράφος, αλλά σαν διαχειριστής του σταθμού».

Ο εφεσιβάλλων συν. Φίλιος Στάγκος, δεν προσήλθε να απολογηθεί, αλλά ούτε και απέστειλε έγγραφο σχετικά, αν και εκλήθη επανειλημμένως. Η προφορική απολογία του στο ΠΠΣ, μεταξύ άλλων, είχε ως εξής:

«Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες: Το ένα είναι ότι ως μέλος του ΔΣ της ΔΕΠΘΕ, ψήφισα την απόλυση του Αντ. Οραήλογλου και το δεύτερο το οποίο μου καταμαρτυρεί είναι ότι ψήφισα την πρόσληψή μου. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, πράγματι ψήφισα την απόλυση του Α. Οραήλογλου, γιατί αυτό μού υπαγόρευε η συνείδησή μου. Θεωρώ δε ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν είναι συνάδελφος. Υπήρξε για δέκα χρόνια ο στενότερος συνεργάτης στην ΔΕΠΘΕ του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλου, περίοδο κατά την οποία ασκώντας τα καθήκοντά του ως διευθυντής της δημοτικής τηλεόρασης, παραβίασε συστηματικά κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προβάλλοντας μονόπλευρα το έργο του κ. Παπαγεωργόπουλου. Δημιούργησε ένα προσωποπαγές καθεστώς στη δημοτική τηλεόραση, όπου μεταξύ άλλων προσέλαβε την κόρη του με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενόσω η ίδια ήταν δευτεροετής φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο. Επέτρεπε την προβολή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων από παρουσιαστή μη δημοσιογράφο, απουσία άλλου δημοσιογράφου (αρχισυντάκτη) στο κοντρόλ και ήταν συνολικά υπεύθυνος για την πλήρη απαξίωση του συγκεκριμένου Μέσου».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο απολογούμενος είπε:

«Σε σχέση με την δική μου ψήφο, αναφέρω ότι εκ παραδρομής δεν καταγράφηκε στα πρακτικά ότι εγώ δεν συμμετείχα στη δική μου ψηφοφορία και κάτι τέτοιο καταμαρτυρεί και ο συν. Νεστορίδης στην κατάθεσή του.

Σε ό,τι αφορά δε, το αν θα μπορούσα να είχα ζητήσει απλά να απαλλαγεί ο Α. Οραήλογλου από τα διευθυντικά του καθήκοντα και να μην απολυθεί, απαντώ τα εξής: 1 ον Μετά από δέκα χρόνια στα οποία ήταν διευθυντής και απόλυτος άρχοντας στη δημοτική τηλεόραση, θα ήταν ανεδαφικό να πιστεύει κανείς ότι το νοσηρό καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει, θα μπορούσε να ανατραπεί χωρίς την πλήρη απομάκρυνσή του. Επιπροσθέτως, από την πρώτη στιγμή ετέθη από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη η επείγουσα ανάγκη αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, με στόχο τη δραστική μείωση της δαπάνης λειτουργίας της, προκειμένου αυτή να μην κλείσει.

Σε έναν οργανισμό, όπου το 87% της δαπάνης λειτουργίας ήταν έξοδα μισθοδοσίας και ο διευθυντής της τηλεόρασης λάμβανε μηνιαίες αποδοχές ψηλότερες και από την αποζημίωση του ίδιου του δημάρχου, η απόλυση του Α. Οραήλογλου ήταν επιβεβλημένη, όπως αναφέρει και η ίδια η απόφαση για λόγους όχι μόνο συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς.

Σε ό,τι αφορά τέλος το ερώτημα γιατί συμμετείχα στην ψηφοφορία, από τη στιγμή που γνώριζα ότι επρόκειτο να αναλάβω διευθυντική θέση στη ΔΕΠΘΕ, έχω να αναφέρω τα εξής: Ο Α. Οραήλογλου ήταν διευθυντής της τηλεόρασης, ενώ εγώ ανέλαβα γενικός διευθυντής ολόκληρης της επιχείρησης, η οποία λειτουργεί και δυο τηλεοπτικούς σταθμούς. Εξακολουθώ να παραμένω στη θέση αυτή».

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την έφεση του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, έκρινε ότι:

To ΔΠΣ εκφράζει τον προβληματισμό του για την εικόνα που περιγράφουν, τόσο ο εγκαλούμενος όσο και ο συν. Τάκης Καμπύλης σχετικά με τα δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία διευθύνουν.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, που εξέτασε το ΔΠΣ, ο νέος διευθυντής του νέου δημάρχου (Γ. Μπουτάρη), συμμετείχε με εισήγηση, απόφαση και ψήφο του στην εκδίωξη (απόλυση) του προηγουμένου διευθυντή του προηγουμένου δημάρχου (Β. Παπαγεωργόπουλου). Το παραδέχεται άλλωστε ο ίδιος ευθαρσώς, καταθέτοντας μάλιστα ότι όχι μόνο ψήφισε, αλλά εισηγήθηκε την απόλυση άλλων τριών συναδέλφων του, κατ’ εντολή του δημάρχου κ. Μπουτάρη, για λόγους οικονομίας.

Παράλληλα, εκφράζεται άκρως υποτιμητικά και περιφρονητικά για τον συν. Οραήλογλου, τον οποίο όπως λέει δεν θεωρεί συνάδελφο (σ.σ. ο εγκαλών είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ) και τον κατηγορεί για υπέρμετρη υποκειμενική προβολή του πρώην δημάρχου, αυταρχική διοίκηση, πρόσληψη της κόρης του και καλλιέργεια νοσηρού κλίματος στο σταθμό περιγράφοντας μια κατάσταση που κάθε άλλο προάγει τις αρχές της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. Το ΔΠΣ, πάντως, διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την αλλαγή νοοτροπίας ορισμένων διευθυντικών στελεχών σε δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης και θα ήταν ευχής έργων αν αυτό εκδηλωνόταν και στο ΔΕΠΘΕ.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, το ΔΠΣ και με βάση τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό, κρίνει ότι ο συν. Φίλιος Στάγκος, επέδειξε αντισυναδελφική συμπεριφορά, πράγμα που παραδέχεται ο ίδιος, αποδεχόμενος το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο τον εγκαλεί ο συν. Οραήλογλου.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό του, ότι απείχε από την ψηφοφορία με την οποία ψηφίστηκε ο ίδιος και στη θέση του Οραήλογλου, το οποίο δεν καταγράφηκε στα πρακτικά λόγω παραδρομής, το ΔΠΣ κρίνει ότι όφειλε ο ίδιος να προβεί σε αίτηση διόρθωσης των σχετικών πρακτικών και να τα προσκομίσει μαζί με όποιο άλλο στοιχείο θα επιβεβαίωνε τον ισχυρισμό του, πράγμα το οποίο δεν έπραξε.

Κατόπιν αυτών, το ΔΠΣ κρίνει ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο τον συν. Φίλιο Στάγκο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού.

Ως προς την ποινή, διατηρεί παμψηφεί την προσωρινή διαγραφή 3 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 12.12.13.

Η πρόεδρος                                                                                                        Η γραμματέας

Μιμή Τουφεξή                                                                                               Μαρία Χριστοφοράτου