1

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 3/2014 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Περίληψη:

Ο συν.Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, ύστερα από έγκληση του συν. Τάσου Μαυρή.

Ποινή: Με ψήφους 3 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Από τη μειοψηφία, ένα μέλος ψήφισε την ποινή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών και το άλλο μέλος την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Γιώργου Μέρμηγκα και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Γιάννη Αποστολόπουλου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, Μανώλη Καραμπατσάκη, ’ρη Καρρέρ, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 05.12.13 εγκλήσεως του συν. Τάσου Μαυρή κατά του συν. Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία..

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1 η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 18.02.14.

Η έγκληση του συν. Τάσου Μαυρή, είχε ως εξής:

«…Εγώ, ο Αναστάσιος Μαυρής (…), δημοσιογράφος της ΔΕΡΑ και συγκεκριμένα του Δημοτικού Ραδιοφώνου «Αθήνα 9,84» από την 1 η Ιουνίου του 2004 και Μέλος της AJE – Association Journalistes Europe ens/Ευρωπαίων δημοσιογράφων, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης με σύμβαση ορισμένου χρόνου και σε επίσχεση εργασίας από τις 10.06.11, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων:

Είμαι στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλω στο Πειθαρχικό το μέλος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τριανταφυλλίδη (…), δημοσιογράφο, (…), γνώριμο της Επιτροπής σας από παλαιότερες αποφάσεις, όπως την υπ’ αριθμ. 23/2012 του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου,

Διότι, στις 14 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:00 π.μ, μη έχοντας το θάρρος να παραστεί και να καταθέσει στην δίκη που διεξήχθη την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013 στα πλαίσια της συζήτησης της αγωγής μου κατά της ΔΕΡΑ, αλλά και να αντικρούσει τις αλήθειες των ισχυρισμών του μάρτυρά μου ή/και να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις της συνηγόρου μου, προέβη σε προετοιμασμένη από την επιχείρηση ένορκη αντισυναδελφική κατάθεση εναντίον μου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών υπερασπίζοντας και στηρίζοντας την εργοδοτική παρανομία. Επίσης, με την επίθεσή του αυτή υποστηρίζει ψευδείς δηλώσεις οι οποίες πλήττουν όχι μόνον την επαγγελματική μου πορεία αλλά και ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κλάδο καθώς και την ίδια την ΕΣΗΕΑ της οποίας είναι μέλος.

Σας επισυνάπτω ολόκληρη την ένορκη κατάθεση (Σχετ. 1) όπως αυτή παρουσιάστηκε ενώπιον του Ειρηνοδίκη Αθηνών. Είναι τόσες οι ψευδείς δηλώσεις και ανακρίβειες, τέτοια η ταύτιση με την εργοδοσία, τέτοιες οι λασπολογίες και τέτοια η υποστήριξη στην διοίκηση της επιχείρησης που δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο ή μη μόνον να υποβάλλω σε εσάς την παρούσα.

Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλω ενώπιόν σας την παρούσα καταγγελία κατά του ανωτέρω και ζητώ την σύμφωνη με το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ πειθαρχική του δίωξη και τιμωρία…».

Το ΠΠΣ, έκρινε ομόφωνα βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρων 3, παρ. γ’ και 4, παρ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Οι μάρτυρες του εγκαλούντος, κατέθεσαν:

Γιώργος Καρανικολάου:

«Ήμουν ηχολήπτης στον Ρ/Σ «9,84» από το 2006 μέχρι το 2012, με τις λεγόμενες συμβάσεις έργου. Ο Δ. Τριανταφυλλίδης έκανε ένορκη βεβαίωση εναντίον του Τ. Μαυρή σε δίκη για εργασιακά θέματα υπέρ της εργοδοσίας, δηλαδή της διοίκησης του «9,84». Ο κ. Τριανταφυλλίδης εργάζεται ακόμη στον Ρ/Σ «9,84», ενώ ο κ. Μαυρής έχει κάνει επίσχεση εργασίας επειδή αρνείται να υπογράψει σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Η κατάθεση στο Ειρηνοδικείο έγινε στις 12.11.13. Στη δίκη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατέθεσα ο ίδιος ως μάρτυρας του κ. Μαυρή.

Εκτός από την εξεταζόμενη περίπτωση, ο κ. Τριανταφυλλίδης έχει γενικότερα αντιδεοντολογική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους που έχουν εργατικές διεκδικήσεις στο σταθμό. Στην ένορκη βεβαίωση ισχυρίζεται ψευδώς ότι ο κ. Μαυρής είχε συμβάσεις έργου, ενώ ήταν με σύμβαση εργασίας. Επίσης, στην ίδια ένορκη βεβαίωση, που έγινε μετά τη συζήτηση στο ακροατήριο, με κατηγορεί ότι δήθεν αυτά που ανέφερα στην κατάθεσή μου ήταν ψευδή».

Κοσμάς Ανδρεόπουλος:

«Είμαι εργαζόμενος στον Ρ/Σ «9,84» ως ηχολήπτης από το 2004 και σήμερα βρίσκομαι σε δικαστική εμπλοκή με την ιδιοκτησία του σταθμού. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση του κ. Μαυρή εναντίον του κ. Τριανταφυλλίδη, θέλω να αναφέρω ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέθεσε ένορκη βεβαίωση σε δίκη που είχε ο πρώτος εναντίον της Δημοτικής Επιχείρησης του «9,84». Η δίκη αφορούσε εργασιακές αξιώσεις και ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέθεσε υπέρ της εργοδοσίας, παραβιάζοντας τη δεοντολογία. Θέλω ακόμη να επισημάνω ότι σε αρκετά σημεία η ένορκη βεβαίωσή του είναι αναληθής».

Δημήτρης Δώδης:

«Εργάζομαι ως καθηγητής ηχοληψίας στη σχολή δημοσιογραφίας στον « Antenna». Από το 2004 ως το 2012, δούλευα ως ηχολήπτης στο ξενόγλωσσο ραδιόφωνο « Air 104,4», που υπάγεται στη Δημοτική Επιχείρηση Αθηνών που είναι και ο «9,84».

Σχετικά με το θέμα, γνωρίζω ότι ο κ. Μαυρής ήταν και στους δυο σταθμούς με πρόγραμμα τόσο στον «9,84» όσο και στον « Air 104,4» με εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου. Με την αλλαγή της διοίκησης στη Δημοτική Εταιρεία τον Ιανουάριο του 2011, άρχισε να αλλάζει το εργασιακό καθεστώς με αποτέλεσμα να μην ανανεώνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτήν. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον κ. Μαυρή να υπογράψει σύμβαση έργου, αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί υπήρξε ορισμένου χρόνου. Σε μερικούς συναδέλφους του, υπεγράφησαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ σε αυτόν όχι. Με αποτέλεσμα να κάνει επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται.

Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφυλλίδης, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να καταθέσει εναντίον συναδέλφου στο δικαστήριο με ένορκη βεβαίωση».

Ο εγκαλούμενος συν. Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, δεν πρότεινε μάρτυρες. Στην απολογία του ενώπιον του Συμβουλίου, ο εγκαλούμενος συνάδελφος, είπε:

«Εργάζομαι στον Ρ/Σ «9,84» και είμαι υπεύθυνος για τις μεταναστευτικές εκπομπές του ξενόγλωσσου προγράμματος. Οι ερωτήσεις που θέτω είναι ρητορικές. Σε πόσες κινητοποιήσεις συμμετείχε ο κ. Μαυρής; Σε πόσες συναντήσεις εργαζομένων; Σε καμία. Και έχασε όλα τα δικαστήρια που έκανε.

Στην επιλογή ανάμεσα στην επονομαζόμενη επαγγελματική αλληλεγγύη και την αλήθεια, διάλεξα την δεύτερη και κατέθεσα στο δικαστήριο. Δεν υπήρξε καμία εξαίρεση και για κανέναν στη μετατροπή των συμβάσεων.

Έδωσα ένορκη βεβαίωση με απόλυτη επιλογή μου, χωρίς καμία πίεση με στόχο, όπως προανέφερα, να πω την αλήθεια».

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλούμενου, και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

Είναι πάγια θέση των Πειθαρχικών Συμβουλίων ότι σε συνδυασμό με το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού, αποτελεί παραβίαση της δεοντολογίας, η εμφάνιση δημοσιογράφου ως μάρτυρα της εργοδοσίας έναντι συναδέλφου του σε δίκη για εργασιακές διαφορές (ΠΠΣ 22/2012, 13/2013, ΔΠΣ 11/2012).

Το ΠΠΣ κρίνει ειδικότερα αυστηρά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δημοσιογράφος τάσσεται υπέρ της εργοδοσίας, καταθέτοντας στα δικαστήρια εις βάρος συναδέλφου του για εργασιακές διαφορές. Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και η έγκληση του συν. Τάσου Μαυρή κατά του συν. Δημ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος –όπως καταγγέλει ο εγκαλών- «προέβη σε προετοιμασμένη από την επιχείρηση ένορκη αντισυναδελφική κατάθεση, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, υπερασπιζόμενος και στηρίζοντας την εργοδοτική παρανομία».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις καταθέσεις των μαρτύρων του εγκαλούντος. Πιο συγκεκριμένα, ο μάρτυρας Γιώργος Καρανικολάου, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:

«…Εκτός από την εξεταζόμενη περίπτωση, ο κ. Τριανταφυλλίδης έχει γενικότερα αντιδεοντολογική συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους που έχουν εργατικές διεκδικήσεις στο σταθμό. Στην ένορκη βεβαίωση ισχυρίζεται ψευδώς ότι ο κ. Μαυρής είχε συμβάσεις έργου, ενώ ήταν με σύμβαση εργασίας. Επίσης, στην ίδια ένορκη βεβαίωση, που έγινε μετά τη συζήτηση στο ακροατήριο, με κατηγορεί ότι δήθεν αυτά που ανέφερα στην κατάθεσή μου ήταν ψευδή».

Ο ηχολήπτης Κοσμάς Ανδρεόπουλος, ανέφερε:

«…Ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέθεσε υπέρ της εργοδοσίας, παραβιάζοντας τη δεοντολογία. Θέλω ακόμη να επισημάνω ότι σε αρκετά σημεία η ένορκη βεβαίωσή του είναι αναληθής».

Ο μάρτυρας Δημ. Δώδης, αφού περιέγραψε τις μεταβολές των συνθηκών της σχέσεως εργασίας στον «9,84», διαφορετικές από εκείνες του συν. Τριανταφυλλίδη, στις οποίες περιήλθε ο συν. Μαυρής, ανέφερε ότι:

«…Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον κ. Μαυρή να υπογράψει σύμβαση έργου, αλλά αυτός αρνήθηκε γιατί υπήρξε ορισμένου χρόνου. Σε μερικούς συναδέλφους του, υπεγράφησαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ σε αυτόν όχι. Με αποτέλεσμα να κάνει επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται».

Και κατέληξε: «Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφυλλίδης, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να καταθέσει εναντίον συναδέλφου στο δικαστήριο με ένορκη βεβαίωση».

Απολογούμενος ο συν. Τριανταφυλλίδης, αρκέστηκε να δηλώσει:

«…Στην επιλογή ανάμεσα στην επονομαζόμενη επαγγελματική αλληλεγγύη και την αλήθεια, διάλεξα την δεύτερη και κατέθεσα στο δικαστήριο. Δεν υπήρξε καμία εξαίρεση και για κανέναν στη μετατροπή των συμβάσεων.

Έδωσα ένορκη βεβαίωση με απόλυτη επιλογή μου, χωρίς καμία πίεση με στόχο, όπως προανέφερα, να πω την αλήθεια».

Κατόπιν αυτών, ο συν.Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, κρίθηκε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρων 3, παρ. γ’ και 4, παρ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Από τη μειοψηφία, ένα μέλος, ψήφισε την ποινή της προσωρινής διαγραφής 3 μηνών και το άλλο μέλος την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τετάρτη, 02.04.14.

 

Ο πρόεδρος               Η γραμματέας

Γιώργος Μέρμηγκας            Μαρία Χριστοφοράτου