Απόφαση υπ αριθμ. 16/2007
Tο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 12 Ιουνίου 2007 υπό την προεδρία του προέδρου συν. Παναγιώτη Τερζή και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Ιωάννη Αποστολόπουλου, Αικατερίνης Δουλγεράκη, ’ρη Καρρέρ, Παναγιώτη Μπόσδα, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση μετά την καταγγελία-έγκληση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας «Συνασπισμός» (Αλ. Αλαβάνος, Γ. Δραγασάκης, Φ. Κουβέλης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Θ. Λεβέντης, Α. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, καθώς και του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη) κατά του συν. Ευθύμιου (Μάκη) Τριανταφυλλόπουλου, για τον καταλογισμό των ευθυνών του σύμφωνα με τους Κώδικες Δεοντολογίας.
Συγκεκριμένα, εγκαλούν τον συν. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο γιατί:
«Στις 20.09.06 ο Τ/Σ Alpha, στο κεντρικό βραδινό ενημερωτικό του δελτίο, στο οποίο συμμετείχε ως σχολιαστής και ο κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλος, φιλοξένησε τις απόψεις-καταγγελίες του δημοσιογράφου, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον ένα επιχειρηματίας έχει επιδείξει στον ίδιο λίστα βουλευτών κομμάτων, ανάμεσα στα οποία και ο Συνασπισμός, οι οποίοι εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, βρίσκονται σε προφανείς σχέσεις διαπλοκής και μισθοδοτούνται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.
Παρά την επίμονη και επαναλαμβανόμενη απαίτηση, από τον συμμετέχοντα στη συζήτηση ευρωβουλευτή του κόμματός μας κ. Δ. Παπαδημούλη, για να δοθούν επί τόπου στοιχεία σχετικά με τα καταγγελλόμενα, δεν έγινε καμία προσπάθεια αποκατάστασης ή επιβεβαίωσης, έμειναν οι υπαινιγμοί και η δημόσια σπίλωση, σε ότι μας αφορά, για πιθανολογούμενη εμπλοκή βουλευτών του κόμματός μας σε υποθέσεις διαφθοράς-διαπλοκής».
Η έγκληση διαβιβάστηκε στο ΠΠΣ από τον γενικό γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη, (09.10.06) και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του συν. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α του Καταστατικού και άρθρου 1, εδ. α και β και άρθρου 2, εδ. β του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Οι εγκαλούντες δεν όρισαν μάρτυρες. Ο εγκαλούμενος όρισε τρεις.
Στις 27.03.07 ο συν. Νίκος Γεωργιάδης, κατέθεσε μεταξύ άλλων:
«Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δεν αποκάλυψε την πηγή του, γιατί δεν όφειλε να την αποκαλύψει, από τη στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο άτομο δεν βρίσκεται στη ζωή και ταυτόχρονα έκρινε ότι η δημοσιοποίηση συγκεκριμένων ονομάτων που συμπεριλαμβάνονταν στο payroll της επιφανούς οικογενείας επιχειρηματιών, με αναμφισβήτητη επιρροή στα πράγματα στη χώρα μας, θα προκαλούσε περισσότερο σύγχυση
Καθήκον του δημοσιογράφου είναι να αποκαλύπτει τις πληροφορίες του. Πολλές φορές συμβαίνει στον καθένα μας, στοιχεία των πληροφοριών να μην είναι δυνατόν να τεκμηριωθούν αυταπόδεικτα, δηλαδή, με την παρουσίαση εγγράφου. Στην προκείμενη περίπτωση, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος έλαβε δις γνώση του περιεχομένου του payroll, αλλά ο επιχειρηματίας για προφανείς λόγους, δεν του παρέδωσε ποτέ τη λίστα αυτή, γιατί ποτέ ο επιχειρηματίας δεν προβαίνει σε τέτοια επικίνδυνη γι αυτόν ενέργεια. ’ρα, δεοντολογικά έπραξε ως όφειλε κατά τη συνείδησή του
».
Οι μάρτυρες συν. Θέμος Αναστασιάδης και Αναστάσιος Καραμήτσος σε κοινή δήλωση που κατέθεσαν (25.04.07) αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«
Θεωρούμε ότι η εις βάρος του συναδέλφου μας πειθαρχική δίωξη είναι εσφαλμένη, και παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ελευθερία του Τύπου και την ελεύθερη έκφραση.
Το φαινόμενο της διαπλοκής οικονομικών παραγόντων με τα πολιτικά κόμματα, και η διοχέτευση «μαύρου χρήματος» προς αυτά, είναι μια πραγματικότητα παγκόσμια γνωστή, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.
Είναι γνωστό, ότι κατά παράβαση του Νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα προ των εκλογών, πολλοί επιχειρηματίες και οικονομικά συγκροτήματα, χρηματοδοτούν ατύπως τα κόμματα, όχι προφανώς για αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο συν. Τριανταφυλλόπουλος, στην επίμαχη τηλεοπτική εκπομπή, επανέλαβε αυτό που είναι διάχυτο στη κοινή γνώμη και γνωστό στους πάντες, ότι δηλαδή, όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, χρηματοδοτούνται παρανόμως από οικονομικούς παράγοντες, γεγονός που είναι εμφανές ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, όταν οι προεκλογικές δαπάνες είναι δυσανάλογες σε σχέση με τα ποσά της χρηματοδότησης κάθε κόμματος.
Κανένας από τους βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δεν φάνηκε να θίγεται από τη διατύπωση αυτή του συναδέλφου μας, πλην των βουλευτών του Συνασπισμού για τους οποίους άλλωστε καμία ιδιαίτερη μνεία έγινε
».
Στην απολογία του ο συν. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κατέθεσε σχετικά:
«
Δεν ανέφερα το όνομα του επιχειρηματία επειδή ο άνθρωπος δεν βρίσκεται εν ζωή και μετέφερα αυτούσιο τον διάλογο που είχαμε κατά το παρελθόν, όταν μου αποκάλυψε ότι στο βιβλίο-payroll του ομίλου υπήρχαν οι αμοιβές πολιτικών από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, εκτός από το ΚΚΕ. Στην παρέμβασή μου αυτή δεν είχα αναφέρει λεπτομερώς τα όσα μου είχε αποκαλύψει ο Θεόδ. Βαρδινογιάννης, ούτε είχα κάνει αναφορά σε βουλευτές του Συνασπισμού. Αυτό έγινε μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ. Παπαδημούλη και στο ερώτημά του εγώ απάντησα θετικά μεταφέροντας μόνο αυτά που μου είχε αποκαλύψει ο επιχειρηματίας.
Θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα του δημοσιογράφου, όπως και κάθε πολίτη, σε έναν δημόσιο διάλογο να λέει την άποψή του, πολύ περισσότερο για ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφεί άρθρα επί άρθρων και έχουν γίνει καταγγελίες επί καταγγελιών και από τους ίδιους τους πολιτικούς.
Είναι απορίας άξιον, επίσης, πώς οι βουλευτές του ΣΥΝ δεν εγκαλούν τον κ. Τζουμάκα, ο οποίος πρώτος άνοιξε τη συζήτηση αυτή και διαβεβαίωνε τους πάντες για τη συμμετοχή πολιτικών σε payroll επιχειρηματιών
».
Το ΠΠΣ αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Ο εγκαλούμενος συν. Μ. Τριανταφυλλόπουλος στις 20.09.06 σε δηλώσεις του από τον Τ/Σ Alpha, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, έκανε λόγο για χρηματικές καταβολές από επιχειρηματία προς βουλευτές, μεταξύ των οποίων και του Συνασπισμού. Την αναφορά του αυτή δεν αμφισβήτησε ούτε ο ίδιος ο εγκαλούμενος, ο οποίος στην απολογία του υποστηρίζει πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του δημοσιογράφου, όπως και κάθε πολίτη, σε έναν δημόσιο διάλογο να λέει την άποψή του ».
Στην προκείμενη, όμως, περίπτωση δεν τίθεται θέμα ελευθερίας λόγου και άποψης, αλλά η διατύπωση σοβαρής καταγγελίας εναντίον προσώπων, έστω και χωρίς σαφή προσωπικό προσδιορισμό, που αναμφίβολα διασύρει και εκθέτει ως ενεχόμενους υπόπτους τους εγκαλούντες βουλευτές του Συνασπισμού. Και τούτο χωρίς να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να αποτελεί έστω ένδειξη αληθείας ως προς τον ισχυρισμό του εγκαλουμένου. Ούτε η επίμαχη αξίωση του συμμετέχοντα στη συζήτηση ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δ. Παπαδημούλη, για προσκόμιση στοιχείων είχε οποιαδήποτε ανταπόκριση από την πλευρά του εγκαλούμενου.
Στοιχειώδεις αρχές όχι μόνο ως προς την άσκηση της δημοσιογραφίας, αλλά και ευρύτερα ως προς κοινωνική συμπεριφορά επιβάλλουν τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου. Και κάθε καταγγελία επίμεμπτης συμπεριφοράς πρέπει να συνοδεύεται από τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία. Διαφορετικά υπάρχει ο διασυρμός και η συκοφαντία.
Ως εκ τούτου, ο εγκαλούμενος συνάδελφος, προβαίνοντας στην ως άνω καταγγελία, χωρίς το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο, παραβίασε κατάφωρα στοιχειώδεις αρχές που διέπουν την δημοσιογραφική λειτουργία, θίγοντας και σπιλώνοντας μεταξύ άλλων και τους εγκαλούντες, ως δήθεν υπόπτους, εκθέτοντας και την πολιτική παράταξη του Συνασπισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας ανήκουν. Και κατ επέκταση υποβαθμίζοντας το επίπεδο δημοσιογραφικού λόγου, την υπευθυνότητα και αξιοπιστία του.
’λλωστε, η ενέργειά του αυτή, όπως και άλλες ανάλογες, προκάλεσαν την αντίδραση του ΕΣΡ αλλά και της ΕΣΗΕΑ. Η διοίκηση της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης, αναφερόμενη στο νοσηρό κλίμα που προκαλείται από αντίστοιχες συμπεριφορές συναδέλφων, τονίζει σε ανακοίνωσή της πως «οι δημοσιογράφοι αυτοί αυτοτοποθετούνται υπεράνω θεσμών και νόμων και μεταφράζουν την τέταρτη εξουσία τους σε απόλυτη ασυδοσία».
Κατόπιν αυτών, με ψήφους 4 έναντι 1 αποφάσισε ότι ο εγκαλούμενος συν. Ευθύμιος (Μάκης) Τριανταφυλλόπουλος είναι πειθαρχικά ελεγκτέος κατά το κατηγορητήριο και ομόφωνα επιβάλλει την ποινή της προσωρινής διαγραφής 1 έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 02.10.07.
Ο πρόεδρος Η γραμματέας
Παναγιώτης Τερζής Μαρία Χριστοφοράτου