1

Απόφαση υπ’ αριθμ. 3/2017 του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.

Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530                         ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

 

 

Απόφαση υπ’ αριθμ. 3/2017

 

Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Αντώνη Σρόιτερ, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ.

 

Ποινή: Με ψήφους 3 του επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και το άλλο μέλος πρότεινε τη διατήρηση της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

 

=====================

 

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία του προέδρου Παύλου Γερακάρη και με την παρουσία των τακτικών μελών, Πάνου Τσίρου, Κωνσταντίνου Σαλαμούρα, Μιμής Τουφεξή, του αναπληρωματικού μέλους Πέτρου Τρουπιώτη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 22.02.17 έφεση του συν. Αντώνη Σρόιτερ κατά της υπ’ αριθμ. 2/2017 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

 

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση δόθηκε στις 11.05.17 και 2η παράταση δόθηκε στις 20.07.17.

 

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 20.07.17 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία.

 

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ τον έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.  Του επέβαλε ομόφωνα την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

 

Το ΠΠΣ, στην 59η συνεδρίασή του (11.10.16), αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Αντώνη Σρόιτερ, με το εξής σκεπτικό:

 

«Το ΠΠΣ, λαμβάνοντας υπόψη καταγγελία του κ. Παν. Μπάρτζου και ύστερα από σχετική έρευνα του Συμβουλίου, ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Αντώνη Σρόιτερ επειδή συμμετέχει στην διαφήμιση της βιομηχανίας αλουμινίου Exalco. Η επίμαχη διαφήμιση προβλήθηκε, μεταξύ άλλων και στον Τ/Σ “Epsilon” στις 02.10.16, αλλά και άλλοτε σε διάφορα άλλα Μέσα, από τον Αύγουστο του 2016, ενώ εξακολουθεί να προβάλλεται και στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

 

Η συμμετοχή του αυτή είναι αντίθετη από ότι ορίζεται ρητά στο άρθρο 5, παρ. γ’ του  Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».

 

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

 

Αναπτύσσοντας την έφεσή του, ο εφεσιβάλλων συν. Αντώνης Σρόιτερ, απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο ανέφερε:

« Στο απολογητικό μου υπόμνημα προς το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται ήδη στη διάθεσή σας, παρέθεσα αναλυτικά στοιχεία και παραδείγματα για τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στα Μέσα Ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, με τις χορηγίες, τις διαφημίσεις, τους δημοσιογράφους εκφωνητές διαφημίσεων στο ραδιόφωνο και την σύνδεση του δημοσιογραφικού προϊόντος με τα διαφημιστικά μπάνερ στο διαδίκτυο.

Το ΠΠΣ, στο σκεπτικό του, αναγνωρίζει την νέα αυτή πραγματικότητα, ομολογεί στην ουσία ότι σήμερα δημοσιογράφοι διαφημίζουν συστηματικά προϊόντα και υπηρεσίες, δηλώνει ότι γνωρίζει αυτό που συμβαίνει και καταλήγει ότι αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με ανεκτικότητα. Σπεύδει δε να συμπληρώσει, ότι ανεξάρτητα από το αν κάποιοι από τους κανόνες έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα, «αυτοί είναι οι κανόνες και όποιος θέλει να είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ πρέπει να τους ακολουθεί. Αν δεν θέλει ας φύγει».

Από την ανάλυση αυτή, δυσκολεύομαι να καταλάβω με ποια κριτήρια, ποιό σκεπτικό και με ποιά εξουσιοδότηση, ένα πειθαρχικό όργανο αποφαίνεται ότι:

– Για την συστηματική έμμεση και «μαύρη» διαφήμιση από δημοσιογράφους σε ραδιόφωνο και διαδίκτυο, επιδεικνύεται ανεκτικότητα και δεν ασκείται πειθαρχικός έλεγχος.

– Για τους δημοσιογράφους που ανοικτά διαφημίζουν στο ραδιόφωνο, εκφωνώντας μάλιστα  μηνύματα των εταιριών, επιδεικνύεται  ανεκτικότητα και δεν ασκείται πειθαρχικός έλεγχος.

– Για τους δημοσιογράφους που πληρώνονται από χορηγούς για να κάνουν ραδιοφωνικές και άλλες εκπομπές επιδεικνύεται ανεκτικότητα και δεν ασκείται πειθαρχικός έλεγχος.

– Αλλά για δημοσιογράφο, ο οποίος εκφωνεί ένα διαφημιστικό μήνυμα στην τηλεόραση, ΔΕΝ επιδεικνύεται ανεκτικότητα και αντιμετωπίζει ποινή διαγραφής.

Επειδή στους κανόνες την Ένωσης Συντακτών που επικαλείται το ΠΠΣ, ξεχωρίζει όπως καλύτερα γνωρίζετε, και η αρχή της ΙΣΗΣ αντιμετώπισης όλων των μελών.

Επειδή η ανεκτικότητα δεν μπορεί να προσφέρεται «αλα καρτ», εκεί που κάποιος επιλέγει.

Επειδή η ανεκτικότητα πρέπει, φαντάζομαι, να συνδέεται και με την γενικότερη πορεία ενός δημοσιογράφου, μέσα και έξω από το συνδικαλιστικό του Όργανο, εδώ και 21 χρόνια, σε ότι με αφορά.

Προσφεύγω και στο δικό σας Όργανο, ζητώντας με βάση το σκεπτικό του ΠΠΣ, ανάλογη ανεκτικότητα, με βάση το Καταστατικό, που δεν προβλέπει τη συμμετοχή ή εκφώνηση διαφημιστικών μηνυμάτων από μέλη της ΕΣΗΕΑ, αλλά επίσης ΔΕΝ προβλέπει τη διαφορετική αντιμετώπιση των μελών, για το ίδιο παράπτωμα».

 

Ο εφεσιβάλλων συνάδελφος πρότεινε μάρτυρες, οι οποίοι κλήθηκαν επανειλημμένως από το ΔΠΣ, αλλά αδυνατούσαν να προσέλθουν και ως εκ τούτου, το Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει τη διαδικασία.

 

Κληθείς σε απολογία, ο εφεσιβάλλων συν. Αντώνης Σρόιτερ, παρέπεμψε στο παραπάνω υπόμνημά του ως απολογητικό.

Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη το υπόμνημα του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:

 

Το ΔΠΣ έκρινε, μετά την αποδεικτική διαδικασία, ότι ο συν. Αντ. Σρόιτερ έλαβε μέρος σε διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας Exalco, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό το άρθρο 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας και το άρθρο 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού. Όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε στο υπόμνημα που κατέθεσε, τόσο στο ΠΠΣ, όσο και στο ΔΠΣ, διάπραξη της παράβασης, ζητώντας την ανοχή του Συμβουλίου, επικαλούμενος την μακρά (επί 21 έτη) διαδρομή στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, χωρίς να έχει δημιουργήσει εικόνα παραβάτη των κανόνων δεοντολογίας. Τονίζει, επίσης, ότι «δηλώνει ένοχος», αλλά θεωρεί τον Κώδικα και το Καταστατικό ξεπερασμένα από τη ζωή και την πραγματικότητα.

 

Η πλειοψηφία του ΔΠΣ έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία του εφεσιβάλλοντος, ως προς την επιμέτρηση ποινής.

 

Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Αντώνη Σρόιτερ,  για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

 

Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 του επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Ένα μέλος πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 2 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ και το άλλο μέλος πρότεινε τη διατήρηση της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών.

 

Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 05.10.17.

 

                           Ο πρόεδρος                                                                 Η γραμματέας

 

 

 

                    Παύλος Γερακάρης                                                     Μαρία Χριστοφοράτου