ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.
Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530 ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Απόφαση υπ’ αριθμ. 2/2024
Περίληψη:
To ΔΠΣ, ύστερα από έγκληση του συν. Θ. Κ., έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο τον συν. Κ. Τ., για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά.
Ποινή:
Ομόφωνα, επιβλήθηκε η διατήρηση της πρωτόδικης ποινής της προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
=====================
Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία της προέδρου Ελένης Τράϊου και με την παρουσία των τακτικών μελών Παύλου Γερακάρη, Μιμής Τουφεξή, Κώστα Τσουπαρόπουλου, του αναπληρωματικού μέλους Άννας Κωνσταντακάκη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 31.01.24 έφεση του συν. Κ. Τ. κατά της υπ’ αριθμ. 1/2024 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Σ Κ Ε Π Τ Ι Κ Ο
Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, το απολογητικό υπόμνημα του εφεσιβάλλοντος και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Το ΔΠΣ, διαπιστώνει με θλίψη πως, η ερευνητική δημοσιογραφία κινδυνεύει να εξαφανιστεί και όχι μόνον από τον Ελληνικό Τύπο. Όποιος δημοσιογράφος τολμά να πράξει το αυτονόητο, τότε γίνεται στόχος, σε επαγγελματικό, προσωπικό, ηθικό και οικογενειακό επίπεδο.
Η αντικειμενική ενημέρωση στη χώρα μας, πλήττεται σε βαθμό, ώστε η χώρα μας να καταλαμβάνει, πια, την τελευταία θέση στη λίστα των χωρών της Ευρώπης, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με αναγνωρισμένα Όργανα της Ε.Ε.
Η ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποκάλυψε τεράστια σκάνδαλα και θεσμικές παρανομίες, προκαλεί κραδασμούς σε οικονομικούς, πολιτειακούς και εργοδοτικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα, οι τελευταίοι, με κάθε μέσο να προσπαθούν να αποθαρρύνουν, να δυσφημήσουν, να φιμώσουν, όσους δημοσιογράφους την υπηρετούν με «δολοφονίες» χαρακτήρων, καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS), με εξοντωτικά πρόστιμα, απειλές, για τις οικογένειές τους και τη ζωή τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις κατέληξαν σε δολοφονίες (Δάφνη Καρουάνα, Καραϊβάζ κ.ά).
Είναι φανερό, όπως προαναφέρθηκε, ότι στόχος είναι η ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία «ενοχλεί». Κατά την εξέταση της παρούσης υποθέσεως διαπιστώθηκε ότι ο συν. Κ., ο οποίος ασχολήθηκε με τις υποκλοπές, δέχθηκε, συστηματικά, βίαιες λεκτικές επιθέσεις, κατά της προσωπικότητάς του. Η συμπεριφορά αυτή, δεν συνάδει ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε, με τις βασικές Αρχές Δημοσιογραφίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας και ασφαλώς, με την Ελευθεροτυπία.
Ο εγκαλών στην έγκλησή του, επισημαίνει πως, με τις έρευνές του, όπως, το Σκάνδαλο των υποκλοπών, που απασχόλησε και άλλες χώρες (ειδικά από τον Απρίλιο 2022), καθώς και με το θέμα του πορίσματος της Τραπέζης Ελλάδος, για τα κακώς κείμενα της Τράπεζας Πειραιώς, επί διοικήσεως Μ. Σ., πυροδότησε την επίθεση της εφημ. Political. Ειδικότερα, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος στους Financial Times, Inside Story και στον Πολίτη της Κύπρου.
Το αποκορύφωμα στην «δολοφονία» χαρακτήρος του δημοσιογράφου συν. Θ. Κ. από την εφημερίδα, την οποία διευθύνει ο συν. Τ., είναι όταν αυτή «καλεί» τον εγκαλούντα να απαντήσει αν «πληρώνεται από το ΔΝΤ».
Ο συν. Τ., κατηγορεί τον συν. Κ. ότι «κακώς παρεβρέθηκε», σε εκδήλωση του Σύριζα, υπονοώντας ότι είναι πολιτικά «κατευθυνόμενος». Ενώ ο εγκαλών παρέστη στην εκδήλωση για επαγγελματικούς λόγους, τους οποίους εξηγεί συγκεκριμένα στην κατάθεσή του. Αυτό ξεφεύγει κατά πολύ από ένα Δημοκρατικό Πολίτευμα και φυσικά, ενοχοποιείται, όχι μόνο η κοινωνική ζωή του δημοσιογράφου, αλλά και η ερευνητική-καταγγελτική δημοσιογραφία.
Ο εφεσιβάλλων κατηγορεί, επίσης, τον εγκαλούντα ότι ασκεί επιθετική κριτική, σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, για πράξεις και παραλείψεις τους, κάτι που είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου, εφόσον, ασκεί αξιόπιστη δημοσιογραφία.
Το ΔΠΣ, έκρινε από τις μαρτυρικές καταθέσεις, ότι με τη συχνή αναφορά στο πρόσωπο του συν. Κ. από τον συν. Τ. στην εφημερίδα Political, ο τελευταίος προσπαθεί να αποδομήσει την προσωπικότητά του. Ταυτόχρονα, δημοσίευε, συνεχώς, τη φωτογραφία του εγκαλούντος, γεγονός που ενισχύει την στοχοποίησή του. Ακόμη είναι χαρακτηριστικό ότι, τα εναντίον του συν. Κ. δημοσιεύματα, ειδικά, στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, γίνονταν την επομένη ή την μεθεπομένη των αποκαλύψεων (εκ μέρους του συν. Κ.), σχετικά με τις υποκλοπές ή το θέμα των μετοχών της Τραπέζης Πειραιώς.
Κατά τη διάρκεια των δημοσιευμάτων, παρενέβη και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ συν. Μ. Α., αναλαμβάνοντας διαμεσολαβητικό ρόλο, για να μη διαπληκτίζονται δημόσια και να μη στοχοποιείται η οικογένεια του εγκαλούντος.
Ο συν. Τ. υποστήριξε -μεταξύ άλλων- στο απολογητικό του υπόμνημα πως, από το 1784 οι εφημερίδες έχουν στήλες με παραπολιτικά σχόλια. Ναι. Αλλά όταν στα σχόλια αυτά, κάποιος αναφέρεται καθημερινά, σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο με φωτογραφία, κατηγορώντας τον εμμέσως, πλην σαφώς, μπορεί να θεωρηθεί στοχοποίηση. Μάλιστα, δεν επικοινώνησε ποτέ με τον εγκαλούντα να ζητήσει την άποψή του, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, παρότι ο εγκαλών του απέστειλε μήνυμα, ζητώντας του να σταματήσει τις χυδαιολογίες και να βοηθήσει στην ανάδειξη της υπόθεσης των υποκλοπών.
Κατόπιν αυτών, το ΔΠΣ ομόφωνα έκρινε ότι ο εφεσιβάλλων συν. Κ. Τ. είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’, δ’, ε’ και παρ. 2 του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Ως προς την ποινή, ομόφωνα διατηρήθηκε η πρωτόδικη ποινή ήτοι της προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 09.05.24.
Η πρόεδρος Η γραμματέας
Ελένη Τράϊου Μαρία Χριστοφοράτου