Προθάλαμος για πρακτικές κατάχρησης εξουσίας από τα δημόσια ΜΜΕ, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί η απόφαση του Προέδρου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μ. Ψύλου να απομακρύνει πολιτικό συντάκτη, που διαμαρτυρήθηκε στο σωματείο του για τις αυθαίρετες αποφάσεις του εργοδότη του, κατά το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να επισημάνει ότι συμπεριφορές όπως αυτή, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τα εργασιακά, τη ΣΣΕ και τον συνδικαλιστικό νόμο υπηρετούν αντεργατικές κατευθύνσεις και ακυρώνουν ακόμη και την εκφρασμένη θέση της κυβέρνησης, που εμφανίζεται να διεκδικεί διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΑΜΠΕ ο Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής του πρακτορείου, ζήτησε και έλαβε ψήφο προστασίας για τις ενέργειές του από τρία μέλη του Δ.Σ. (από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ιδιοκτητών, από τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης) με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όμως, να διαχωρίζουν τη θέση τους και να συμφωνούν με την καταγγελτική επιστολή της ΕΣΗΕΑ.
Στο μεταξύ κόλαφο για τις πρακτικές της διοίκησης του ΑΜΠΕ αποτελούν οι αποφάσεις της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων (Προσωρινή διαταγή 1/2016, Άρθρο 19 παρ. 7α του ν.2472/97 και Α.Π. 55/2016), με τις οποίες η διοίκηση του Πρακτορείου, η ΕΡΤ αλλά και η ΓΓΕΕ υποχρεώνονται πλέον να συμμορφώνονται με το νόμο και να σέβονται απολύτως τα προσωπικά δεδομένα συναδέλφων, τα οποία επιχείρησαν να καταστρατηγήσουν, ώστε να προβούν σε απολύσεις χωρίς αποζημίωση.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει, για μια ακόμη φορά, την υποχρέωση των μελών της Ένωσης, πολύ περισσότερο όσων είναι σε διευθυντικές θέσεις, ότι οφείλουν να σέβονται και να τηρούν τις καταστατικές διατάξεις και τον κώδικα επαγγελματικής και δημοσιογραφικής ηθικής.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ