1

Δελτίο Τύπου του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ για την παρουσίαση του βιβλίου της Ντίνας Εξάρχου

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

7.10.15

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (α΄ όροφος) θα γίνει η παρουσίαση του πέμπτου βιβλίου της δημοσιογράφου Ντίνας Εξάρχου (μέλους της Ενώσεως), που φέρει τον τίτλο «Θα σου βάλω πιπέρι στη γλώσσα» (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ).
Την παρουσίαση θα κάνει ο φιλόλογος Μανώλης Χατζηνάκης, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού.
Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και Μαρία Ζαχαρή.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα συνοδευτεί από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την τραγουδίστρια Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα και τον πιανίστα και συνθέτη Πέτρο Μπεράτη.
Δυο λόγια για το βιβλίο «θα σου βάλω πιπέρι στη γλώσσα»:
Είναι ένα βιβλίο με είκοσι μικρά αφηγήματα για τη ζωή των γυναικών της Αθήνας (κυρίως) στις δεκαετίες 1950-1960.
Είκοσι στιγμές μιας ζωής την οποία αν ελάμβαναν γνώση οι σημερινές τριαντάρες, τριανταπεντάρες και σαραντάρες Ελληνίδες, δικαίως θα αναρωτιούνταν: «Μα, εξωγήϊνα όντα ζούσαν εκείνο τον καιρό στη χώρα μας»;
Η γυναίκα είναι η πρωταγωνίστρια στο βιβλίο:
Αν είναι εργαζόμενη ζει με την ψευδαίσθηση ότι είναι χειραφετημένη.
Αν είναι νοικοκυρά είναι πλήρως εξαρτημένη από τον βιοπαλαιστή σύζυγο, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι ο κλασσικός σύζυγος και πατέρας-αφέντης.
Αν έχει την κακή τύχη να έχει «ατιμασθεί» από τον αγαπημένο της ή τον επίσημο μνηστήρα της και ο δεσμός διαλυθεί, τότε η λύση της παρθενορραφής είναι επιβεβλημένη αν επιθυμεί να συνάψει σχέση με άλλον άντρα και να κάνει οικογένεια.
Αν είναι μια απλή μαθήτρια του γυμνασίου ή μια φοιτήτρια του πανεπιστημίου θα πρέπει να ψάξει να βρει καλή κρυψώνα για το «έγκλημά» της δηλαδή για την ερωτική σχέση της με κάποιον συμμαθητή ή κάποιον συμφοιτητή της.
Αν είναι πολύ φτωχή την περιμένει οπωσδήποτε η ξενιτειά της Αυστραλίας, της Γερμανίας ή του Καναδά, όπου ο πατέρας της την έχει αρραβωνιάσει…δι΄αλληλογραφίας και ερήμην της με κάποιον Έλληνα μετανάστη.
Είκοσι «στιγμές» μιας ζωής που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και σαν μια μικρή, απλή, εκλαϊκευμένη κοινωνιολογική μελέτη της εποχής εκείνης.