Πενήντα επαγγελματίες δημοσιογράφοι, εκπροσωπώντας 15 χώρες της Μεσογείου και 28 συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της Διάσκεψης που έγινε στην Αθήνα στις 12 & 13 Ιανουαρίου υιοθέτησαν, συνεπείς στη γραμμή των συναντήσεων στο Μιλάνο (1993-19995) στο Ζάγκρεμπ, στη Φλωρεντία (1998) και στο Ραμπάτ, (1999) αυτήν την τελική διακήρυξη, επαναβεβαιώνοντας τις ακόλουθες αρχές:
– Η Δημοκρατία και η ανεξαρτησία των συντακτών συνιστούν το ουσιαστικό θεμέλιο για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
– Διαπιστώνουμε ότι ορισμένες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου παρεμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην πληροφόρηση.
– Οι δημοσιογράφοι εξέφρασαν τις σοβαρές τους ανησυχίες για το λεγόμενο “Σύνδρομο των Βαλκανίων”. Ζητούν πλήρη ενημέρωση για τις συνέπειες από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε Πορτογάλους δημοσιογράφους από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τους, περιορίζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη και πλήρη ενημέρωση, όπως απαιτεί κάθε δημοκρατική κοινωνία. Υπενθυμίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν επίσης ειδική ευθύνη στη συνεννόηση και στην αμοιβαία κατανόηση των λαών σ’ αυτή την περιοχή, όπου οι εστίες συγκρούσεων είναι πολλές.
– Η υγεία των ανταποκριτών όπως και του άμαχου πληθυσμού απαιτούν εφεξής την αδιάκοπη προσοχή μας.
– Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας, είτε προέρχεται από την πολιτική εξουσία, είτε από πολυεθνικά συγκροτήματα επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας για να ενισχύσουν την κυριαρχία τους στις αγορές.
– Η ποιότητα και η αξιοπιστία της πληροφόρησης καθορίζονται με εμπορικά καθαρά κριτήρια και ευτελίζονται από μια στερεότυπη ενημέρωση.
– Στον τομέα της ενημέρωσης, η παγκοσμιοποίηση έχει συνέπειες καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Η πρωτότυπη δημιουργία γίνεται φτωχότερη, η ενημέρωση μειώνεται, η δεοντολογία απειλείται από την αγορά, η διαχείριση των πνευματικών έργων καθίσταται ολοένα και πιο εμπορική για την κατάκτηση ολόκληρων τμημάτων της αγοράς και της βιομηχανίας.
– Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε κατά της τάσης υπερσυγκέντρωσης (των ΜΜΕ) και απαιτούμε να σταματήσει η απορύθμιση των τομέων της επικοινωνίας. Είναι σκόπιμο λοιπόν να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας της οπτικοακουστικής (βιομηχανίας), παρέχοντάς της όλα τα μέσα για μια ενημέρωση και για προγράμματα ποιοτικώς ανταγωνιστικά.
– Καταγγέλλουμε το υπερβολικά μεγάλο βάρος που έχουν οι οικονομικοί όμιλοι στην ενημέρωση και την απουσία διαφάνειας όσον αφορά στις δραστηριότητες τους.
– Υπενθυμίζουμε ότι η Παγκοσμιοποίηση συνοδεύεται από τη βούληση της αποδυνάμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Ζητούμε από την ΔΟΔ να συνταχθεί πιο σθεναρά στην κοινή δράση όλων των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων (έλεγχο της κερδοσκοπίας με ένα φόρο που θα επιβάλλεται παγκοσμίως στη ροή των κεφαλαίων, αυστηρότερος διεθνής έλεγχος των οικονομικών αγορών, κοινωνικός διάλογος μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών κ.α.)
– Υπενθυμίζουμε ότι από τη συνάντηση στο Ραμπάτ, έχουμε προσεγγίσει ορισμένους από τους στόχους που είχαμε θέσει ένα χρόνο πριν. Αν η RAI (ιταλική τηλεόραση) πρόκειται σύντομα να προβάλλει καθημερινά ένα δίωρο ειδησεογραφικό δελτίο με αραβικούς υπότιτλους, ανανεώνουμε το αίτημα μας για τη δημιουργία ενός δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου της Μεσογείου.
– Επαναβεβαιώνουμε ότι μόνο η διαρκής και πραγματική αλληλεγγύη – σε όλες τις μορφές της- θα επιτρέψει την επιβίωση της ομάδας των μεσογειακών Ενώσεων που διευρύνεται κάθε χρόνο. Πρέπει να την ενισχύουμε και να την ενεργοποιούμε σε κάθε επαφή, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τη νέα τεχνολογία, ώστε να αναπτύσσουμε κοινή δράση.
– Η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να εκδηλωθεί επίσης σε διάφορα επίπεδα: στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών για την υπερσυγκέντρωση (ΜΜΕ) καθώς και στο επίπεδο της συνδικαλιστικής επιμόρφωσης, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δράσης με διεκδικήσεις (πνευματικά δικαιώματα, δικαίωμα στην εργασία, κοινωνικά δικαιώματα, διαρκής επιμόρφωση )
– Οι συμμετέχοντες δεσμεύονται στο μέλλον να δραστηριοποιούνται εναντίον όλων των κατασταλτικών μηχανισμών, ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι οργανώσεις. Φέτος, πράγματι, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι παρεμποδίστηκαν από τις ισραηλινές αρχές και δεν μπόρεσαν να παραστούν στη Διάσκεψη. – Αποφασίστηκε η 4η Μεσογειακή Διάσκεψη να διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση της Ενώσεως Συντακτών Κύπρου.
– Ανανεώνουμε τη θητεία των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της Διάσκεψης:
- Αntonio Velluto (Εθνική Ομοσπονδία Ιταλικού Τύπου (FNSI). Συντονιστής
- Younouss Mjahed (Εθνικό Συνδικάτο Μαροκινού Τύπου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ). Βοηθός Συντονιστή.
- Φανή Πετραλιά (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Μέλος
- Juan Antonio Prieto (Ομοσπονδία Ισπανικού Τύπου). Μέλος
- Mario Guastoni (Εθνικό Συνδικάτο Δημοσιογράφων (Γαλλία), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ). Μέλος.
- Αντιπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου της ΔΟΔ στην Αλγερία. Μέλος
- Αντιπρόσωπος της Ενώσεως Κυπρίων Δημοσιογράφων. Μέλος