Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του παλαίμαχου δημοσιογράφου, Γιάννη Σπυριδάκη, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα, σε ηλικία 86 ετών.
Ο Γιάννης Σπυριδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1925. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε μαχητικά το 1950 από την εφημερίδα «ΜΑΧΗ», όπου υπήρξε στενός συνεργάτης του Ηλία Τσιριμώκου, που μαζί με τον καθηγητή Αλέξανδρο Σβώλο ήταν ιδρυτικά μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΛΔ και εκδότες της εφημερίδας.
Ο Γιάννης Σπυριδάκης ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος, που αποκάλυψε τα μαρτύρια των εξορίστων αντιστασιακών της Μακρονήσου, με αλλεπάλληλα άρθρα του στη ΜΑΧΗ, με τίτλο «Κάτω από το γαλανόλευκο παραπέτασμα της Μακρονήσου». Τα αποκαλυπτικά αυτά άρθρα προκάλεσαν την περίφημη «Δίκη της Μάχης», στις 29/3/1950, όπου κατηγορήθηκε μαζί με τον Ηλία Τσιριμώκο και τον ανιψιό του Γιάννη Τσιριμώκο (Μαρή). Στη συνέχεια πέρασε εφτά στρατοδικεία και εξορίστηκε στην Αρεθούσα Ικαρίας.
Αργότερα εργάστηκε στις εφημερίδες «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» ως συντάκτης των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργατικών θεμάτων, καθώς και στην εφημερίδα «ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ», της οποίας ήταν συνιδιοκτήτης με τον Κώστα Κύρκο.
Το 1962 εξέδωσε το βιβλίο «Ασφαλιστικά Θέματα», έναν εξαιρετικό οδηγό ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Υπήρξε ακόμη για πολλά χρόνια σύμβουλος των εργασιακών σχέσεων της Τράπεζας Πίστεως.
Ο Γιάννης Σπυριδάκης εκτός από διακεκριμένος συνάδελφος, υπήρξε άνθρωπος με ήθος, ευσυνειδησία, εργατικότητα και αξιοπρέπεια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον εξαίρετο συνάδελφο, ο οποίος τίμησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, καθώς ήταν υπέρμαχος της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.
Θερμά συλλυπητήρια απευθύνει το Δ.Σ. στην αγαπημένη του κόρη Αλεξάνδρα Σπυριδάκη, μέλος επίσης της ΕΣΗΕΑ.
Η κηδεία του Γιάννη Σπυριδάκη θα γίνει την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 στις 16.00, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.
ΤO ΔΙΟΙΚΗΤΙΚO ΣΥΜΒΟΥΛΙO