image_pdfimage_print

 

Καλωσορίζω τους εκπροσώπους των άλλων Ενώσεων που μας τιμούν με την παρουσία τους και δείχνουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι, όπως τότε το 1975 στην πρώτη μεγάλη απεργία.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το Μικτό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως ως απεργιακή επιτροπή, όπως ορίζει το Καταστατικό.
Η αρμοδιότητα του είναι συγκεκριμένη:
Η οργάνωση και περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας που αρχίζει στις 8 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας (5-7-04) και λήγει στις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας Τρίτη (6-7-04) και αφορά όλες τις εφημερίδες και τα πρακτορεία διανομής.
Όπως γνωρίζετε τη μεγάλη αυτή απεργία – την δεύτερη στην ιστορία των εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου – οργανώνουν οι Ενώσεις οι οποίες τον περασμένο Φεβρουάριο υπέγραψαν «Πρωτόκολλο Συνεργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινής Δράσης». Είναι οι Ενώσεις που συγκροτούν το «Διασωματειακό».
Η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΠΗ-Τ, η ΕΠΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Εφημεριδοπωλών Αθηνών, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά και η Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης. Στην απεργία μετέχει και η ΕΣΗΕΜΘ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη κινητοποίηση όλων των εργαζόμενων στο χώρο του Τύπου, μετά την ιστορική απεργία που έγινε το Μάη του 1975 και στην οποία είχαν μπει μπροστά μεγάλες προσωπικότητες της δημοσιογραφίας όπως ο Κώστας Νίτσος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Σπύρος Μελάς, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Απόστολος Μαγγανάρης, ο Νίκος Καραντηνός και άλλοι κορυφαίοι του επαγγέλματος.
Σ’ εκείνη την απεργία εκδόθηκε από την ΕΣΗΕΑ, την Ένωση Τυπογράφων και τους Εφημεριδοπώλες της Αθήνας η «Αδέσμευτη Γνώμη» με διευθυντή τον Κώστα Νίτσο, αρχισυντάκτη τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, υπεύθυνους τομέων ρεπορτάζ τους Σεραφείμ Φυντανίδη, Λυκούργο Κομίνη, Τόλη Γαρουφαλή, με συντάκτες και τυπογράφους όλους όσους δούλευαν τότε σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ο τίτλος της εφημερίδας καταχωρήθηκε στους Αλέξη Καρρέρ και Δημήτρη Κοκκινάκη.
Ο Χρήστος Μητρόπουλος τότε Πρόεδρος της Ένωσης Εφημεριδοπωλών Αθήνας και ο Όθωνας Θεοχάρης τότε Πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ βοήθησαν αποτελεσματικά την επιτυχία της απεργίας και την έκδοση του φύλλου.
Ο Δημήτρης Δεβετζής βοήθησε την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της ΕΣΗΕΑ έναντι της εργοδοσίας με τη συγκέντρωση πλήθους οικονομικών στοιχείων.
Ενώ η απεργία βρισκόταν σε εξέλιξη, τριμελής επιτροπή της ΕΣΗΕΑ από τους Ν. Καραντηνό, Γ. Αναστασόπουλο και Β. Κοραχάη συναντήθηκε με τον τότε Υπουργό Τάκη Λαμπρία.
Η ΕΣΗΕΑ ζητούσε 30% και απέρριψε πρόταση για αύξηση 22%, καθώς και να εξαιρεθεί της απεργίας η «Καθημερινή» της Ελένης Βλάχου ως νεοεκδοθείσα εφημερίδα.
Τελικά η συμφωνία υπεγράφη από τους τότε Προέδρους της ΕΙΗΕΑ Νάσο Μπότση και της ΕΣΗΕΑ Σπύρο Γιαννάτο και περιελάμβανε αύξηση 28% και 2% σε ένα μήνα.
Στα επινίκια που ακολούθησαν ο τότε Πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ Στυλιανός Μούσης, από τους κορυφαίους πολιτικούς συντάκτες, ανέφερε στην ομιλία του ότι είχε φτάσει η ώρα για κοινή δράση, για δημιουργία Συνδικάτου όλων των εργαζόμενων στον Τύπο.
Έχουμε, λοιπόν, χρέος να τους δικαιώσουμε και να αποδείξουμε ότι σε αγωνιστικότητα δεν υστερούμε από αυτούς.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΙΗΕΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο. Παρ’ όλο ότι μπήκαμε στον Ιούλιο η πρόταση από την πλευρά των εργοδοτών στα δίκαια και λογικά αιτήματά μας είναι τέτοια που μας υποχρεώνει να την απορρίψουμε γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον των συναδέλφων μας.
Οι εργοδότες, λοιπόν, μας δίνουν ότι πήραν οι Τραπεζικοί, δηλαδή 5,11% σε μια διετή ΣΣΕ χωρίς να ικανοποιούν κανένα άλλο από τα αιτήματά μας.
Για το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, για τις Διοικήσεις των άλλων Ενώσεων που υπογράφουν ΣΣΕ με την ΕΙΗΕΑ το ποσοστό θεωρείται απαράδεκτο. Αλλά και αν ακόμη – κάτι που δεν το πιστεύω – υπάρχουν κάποιοι που ικανοποιούνται και με τα λιγότερα νομίζω ότι κι εκείνοι αποδέχονται ότι δεν είναι δυνατόν να υπογράψουμε ΣΣΕ που αφήνει ακάλυπτες μεγάλες ομάδες συναδέλφων μας.
• Μιλάω για τους άμισθους νέους συναδέλφους που τους κρατούν ένα, δύο και πέντε χρόνια εκτός μισθολογίου.
• Μιλάω για τους νεοπροσληφθέντες που παίρνουν απαράδεκτους μισθούς.
• Μιλάω για την πλειοψηφία των συναδέλφων μας που εργάζονται κάτω από εξοντωτικές συνθήκες.

• Μιλάω για τους συναδέλφους που είναι 25 και 30 χρόνια στο επάγγελμα και για τους οποίους πρέπει να υπάρξουν ειδικά μέτρα ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή σύνταξη.
• Μιλάω για όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στη δύναμη των αδελφών Ενώσεων και αντιμετωπίζουν τα ίδια αν όχι οξύτερα προβλήματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι εννέα Ενώσεις που συγκροτούν το «Διασωματειακό» και η ΕΣΗΕΜΘ κήρυξαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλες τις εφημερίδες και στα πρακτορεία διανομής εφημερίδων και περιοδικών «ΑΡΓΟΣ» και «ΕΥΡΩΠΗ».
Επιλέξαμε, ως αφετηρία των κινητοποιήσεων, την 24ωρη απεργία στη λογική και στρατηγική κλιμάκωσης, ελπίζοντας ότι η δυναμική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων θα καταδείξει στους εργοδότες ότι αυτή τη φορά πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τα αιτήματά μας, να ξεχάσουν ότι γινόταν στο παρελθόν και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές προτάσεις.
Να εγκαταλείψουν, δηλαδή πάγια τακτική τους να καιρορίχνουν την αντιμετώπιση και ικανοποίηση των αιτημάτων μας, να δίνουν ένα ελάχιστο ποσοστό και να υπογράφεται, όπως – όπως, ΣΣΕ η οποία στην ουσία αποτελεί μια από τα ίδια.
Υπάρχουν βέβαια και οι δικές μας ευθύνες. Πιεζόμενοι, συχνά, από την καθημερινότητα δεν αντιδρούμε ενωτικά, αποφασιστικά, μαζικά, δυναμικά και αποδεχόμαστε ΣΣΕ οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά τα πολλαπλασιάζουν.
Εάν οι εργοδότες δεν αντιληφθούν τις ευθύνες τους, αν εξακολουθήσουν να επιμένουν στην άρνηση και να μη μας δίνουν όσα δικαιούμεθα αλλά και όλα όσα από χρόνια μας οφείλουν, αν δεν συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να μας αντιμετωπίζουν πλέον ως ανειδίκευτους εργάτες και ως μέσο για να αυξάνουν τα κέρδη τους και την επιδιωκόμενη από κάποιους αύξηση της πολιτικοοικονομικής επιρροής που επιδιώκουν, τους προειδοποιούμε ότι θα τους απαντήσουμε με συνέχεια των κινητοποιήσεων, διευρύνοντας το απεργιακό μέτωπο όπου και όσο χρειάζεται.
Για την 24ωρη προειδοποιητική απεργία της Δευτέρας προς Τρίτη έχει γίνει ήδη προεργασία από συναδέλφους όλων των Ενώσεων που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.
Οι εργοδότες θα αντιληφθούν ότι εκείνο που φοβούνται, το «Διασωματειακό», σπουδαία κατάκτηση του κλάδου που δέχεται υπονομεύσεις, λοιδορίες και χαρακτηρισμούς ότι «αδρανεί», ότι «κοιμάται», ότι «δεν έχει αποφασιστικότητα», θα δυναμώνει όλο και περισσότερο και θα παραμένει συντονιστικό όργανο κοινών αγώνων.
Το έχει αποδείξει, εξάλλου, με απεργιακές κινητοποιήσεις στο συγκρότημα Κουρή, σε εφημερίδες και άλλα μέσα, στην επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε από την αναστολή της έκδοσής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».
Αντιπροσωπεία του «Διασωματειακού», αποτελούμενη από την Α’ Αντιπρόεδρο Νανά Νταουντάκη, τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΗΕΑ Σταμάτη Πρωτολάτη και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΤΗΠΤΑ Όθωνα Θεοχάρη, πήγε χθες σε εφημερίδες και ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την απεργία. Ο κύκλος της ενημέρωσης των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς θα συνεχισθεί.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σε ώρα μάχης. Αντιρρήσεις, κριτική, παρατηρήσεις έχουν τη θέση τους και τη σημασία τους. Όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούμε να τα συζητήσουμε μετά την απεργία. Γιατί σε ώρα μάχης περιττεύουν οι αναλύσεις.
Ο στόχος μας είναι ένας και μόνο: Να πετύχουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι περισσότεροι από εσάς έχετε πείρα από ανάλογες κινητοποιήσεις αφού το Μικτό Συμβούλιο, όπως συμβαίνει σήμερα, έχει λειτουργήσει και άλλοτε ως απεργιακή επιτροπή.
Γνωρίζετε λοιπόν τι πρέπει να πράξετε. Συγκροτείστε επιτροπές, δραστηριοποιηθείτε σ’ όποιο χώρο και αν εργάζεστε, συστοιχηθείτε στην πρώτη γραμμή, δίπλα στα μέλη των Διοικήσεων των Ενώσεων.
Τούτη την κρίσιμη ώρα δεν περισσεύει κανένας. Αδιαφορία ή λιποταξία δεν συγχωρείται. Ο καθένας αναλαμβάνει στο ακέραιο τις ευθύνες του.
Μέσα στις φροντίδες σας πρέπει να είναι η επιτυχία της συγκέντρωσης που ορίσθηκε για τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ.
Ενημερώστε λοιπόν όλους τους συναδέλφους ότι δεν πρέπει να απουσιάσει κανένας, αφού το πρόβλημα αφορά όλους.