1

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΟΔ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ομόφωνα δεκτό έγινε το ψήφισμα που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 13 έως 15 Ιουνίου 2008. Το ψήφισμα καταγγέλλει απερίφραστα τις απεργοσπαστικές τακτικές που επιχείρησαν να ματαιώσουν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων και δίνει νέες διαστάσεις στη συνδικαλιστική δράση για τη διεκδίκηση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει:

Η Ετήσια Γενική Συνέλευσης της ΕΟΔ:

Συμπαρίσταται στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογράφων ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου για την κοινωνική ασφάλιση, που αποδομεί το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα καταργώντας ανεξάρτητους και αυτόνομους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Καταγγέλλει τις ενέργειες των εργοδοτών, που υπονομεύουν αυτόν τον αγώνα και παραβιάζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία.

Καταδικάζει για απεργοσπαστικές τακτικές την ιδιοκτησία του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και του Κυπριακού συνδρομητικού καναλιού LUMIER . Ιδιαίτερα, τον ΣΚΑΙ TV επειδή κατά την περίοδο των απεργιών μετέδιδε ειδήσεις του BBC μεταγλωττισμένες στα ελληνικά και το LUMIER γιατί μετέδιδε ποδοσφαιρικούς αγώνες με απευθείας κάλυψη σχολιαστή, από μία άλλη χώρα (την Κύπρο).

Υποδεικνύει στην Εκτελεστική Επιτροπή να επικοινωνήσει με BBC , Deutsche Welle και Voice of America προκειμένου να μην επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση των προγραμμάτων τους για την κάλυψη κενών στο πρόγραμμα όταν απεργούν οι Ελληνες δημοσιογράφοι και να περιλάβουν ανάλογο όρο, στις εμπορικές συμφωνίες με τους ελληνικούς Ραδιοτηλεοπτικούς Σταθμούς.

Στη Σύνοδο της ΕΟΔ στο Βερολίνο εκπρόσωποι τριάντα δημοσιογραφικών συνδικαλιστικών ενώσεων εξέτασαν σειρά ζητημάτων που αφορούν την άσκηση του επαγγέλματος υπό την απειλή της απαξίωσης και την ποιοτική κρίση που σοβεί στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Ο προβληματισμός αυτός, αποτυπώνεται στα εικοσιένα ψηφίσματα της Συνόδου, τα οποία κατέθεσαν οι ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία του ρόλου που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στις δημοκρατικές ευρωπαϊκές χώρες. Κοινή συνιστάμενη των ψηφισμάτων για διέξοδο στην κρίση, αποτελεί η αυστηρή τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ο σεβασμός όχι μόνο των κοινωνικών ελευθεριών, αλλά και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, που κατοχυρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ