1

ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Θέμα: Οι δημοσιογράφοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες και η διάταξη του άρθρου 20 του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Συνάδελφοι,

Έγινε γνωστό στην Ένωσή μας ότι όσοι με την ιδιότητα του δημοσιογράφου ελεύθερου επαγγελματία έχουν θεωρήσει Δελτία Παροχής Υπηρεσιών καλούνται από τις εφορίες να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις αμοιβών που εισέπραξαν το έτος 1993 και επόμενα.

Επειδή για την τυπική αυτή παράλειψη επιβάλλονται σε συναδέλφους μεγάλα πρόστιμα από τις οικείες Δ.Ο.Υ., η Ένωσή μας με παρέμβασή της προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρύ ζήτησε τη ρύθμιση του θέματος.

Κατόπιν αυτού το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 1093546/0015/14-11-97 εγκύκλιο η οποία σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους αναφέρει τα ακόλουθα:

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στις περιπτώσεις επιτηδευματιών (υπόχρεων) που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις, όμως, ανά κατηγορία κατάστασης (“ΠΕΛΑΤΩΝ” – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ), το ύψος των προς καταχώρηση συναλλαγών δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.000.000) δρχ., για κάθε ημερολογιακό έτος ξεχωριστά, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά θα γίνονται συστάσεις.
Επίσης δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για τα ημερολογιακά έτη 1993 έως 1996 ανεξαρτήτως ύψους των συναλλαγών σε όσους είχαν αποκλειστικά συναλλαγές με πρόσωπα του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ., αλλά θα γίνονται συστάσεις για τη μελλοντική συμμόρφωση των υποχρέων κατά περίπτωση.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες του άρθρου 48 παρ. 1 του Ν. 2238/94 (γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι κ.λπ.) μέχρι και το 1992 δεν υφίστατο υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων. Επειδή πολλοί απ’ αυτούς δεν είχαν ενημερωθεί για τη σχετική υποχρέωση, σε πολλές δε περιπτώσεις οι αγορές αυτών αφορούσαν πάγια, πρέπει, εφόσον δεν εμπίπτουν στην περ. 4 της παραγράφου ΙΙ (συναλλαγές έως 1.000.000 δρχ.), η αξιολόγηση των παραβάσεων και το ύψος του επιβλητέου προστίμου να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της μελλοντικής συμμόρφωσής τους, με ευρύτητα και χωρίς αυστηρότητα.
Δεν θα αξιολογούνται και δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για μικροπαραλείψεις και μικροπαρατυπίες που οφείλονται σε αμέλεια όπως:
– Αναγραφή του Α.Φ.Μ. χειρογράφως και όχι με σφραγίδα.
– Δυσδιάκριτη εκτύπωση του Α.Φ.Μ.
– Αναγραφή του Α.Φ.Μ. χωρίς να προταχθεί ένα μηδενικό που να τον καθιστά οκταψήφιο αριθμό, όπως απαιτείται.

Όσοι δεν είχαν συναλλαγές απ’ αυτές που περιλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις δεν υποχρεούνταν να υποβάλλουν μηδενικές καταστάσεις.

Συμπερασματικά, το ύψος του προστίμου πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά και τα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης, ώστε το πρόστιμο να λειτουργεί συμμορφωτικά.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Είναι γνωστό και έχει διακηρυχθεί σ’ όλους τους τόνους, ότι η αναβάθμιση του φορολογικού συστήματος περιλαμβάνει την αξιοποίηση στοιχείων και τη διασταύρωση αυτών. Για το λόγο αυτό η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων και η ακρίβεια αυτών αποτελεί βασική επιδίωξη.
Στο μέλλον δε, κάθε παράβαση που αφορά την υποβολή στοιχείων θα αντιμετωπίζεται στα πλαίσια των ισχυουσών αυστηρών διατάξεων.
Σημειωτέον ότι μετά την ισχύ του Ν. 2523/97, τα πρόστιμα του Κ.Β.Σ. έχουν αντικειμενικοποιηθεί και σε περίπτωση μη υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων προβλέπονται πρόστιμα ως εξής:
– Για όσους τηρούν βιβλία Α΄ κατηγορίας 300.000 δρχ.
– Για όσους τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (Δημοσιογράφοι κ.α.) 600.000 δρχ.
– Για όσους τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας 900.000 δρχ.

Κατά συνέπεια οι συνάδελφοι (εν ενεργεία ή εν συντάξει) που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και εκδίδουν Δ.Π.Υ. πρέπει απαραιτήτως για τις αμοιβές που έλαβαν το 1997 να υποβάλουν στις οικείες Οικονομικές Εφορίες, συγκεντρωτικές καταστάσεις με προθεσμία έως τις 25 Μαίου 1998, για να μην υποχρεωθούν να πληρώσουν βαρύτατα πρόστιμα.

Σημειώνουμε ότι από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να υπάρξει νέα ευνοϊκή ρύθμιση, όπως έγινε για τα έτη ’93-’94-’95-’96.