1

ΤΕΥΧΟΣ 39 – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002

Επιστολή Ενημερώσεως των Συνταξιούχων-Μελών ΕΣΗΕΑ

Υπεύθυνη σύνταξης:Ντίνα Εξάρχου

ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΣ 4ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 39

 

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

 

  • ΕΔΟΕΑΠ:Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στις 15 Οκτωβρίου-αύξηση συντάξεων
  • ΤΣΠΕΑΘ:Νέοι ασφαλισμένοι
  • Διορίστηκε η Τ.Μαυροπούλου στο ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ
  • “Η Γυναίκα στη Σκιά και στο Φως”
  • Τα βραβεία Ρένας Γαλανοπούλου
  • Ενα σακκουλάκι με χώμα!
  • Η τιμητική των συναδέλφων
  • Εφυγαν Λευτέρης Βουτσάς, Νίκος Αγγελής
  • ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
  • ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

 

 

ΕΔΟΕΑΠ:Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στις 15 Οκτωβρίου-αύξηση συντάξεων

Τη φθινοπωρινή έκτακτη οικονομική ενίσχυση (μία επικουρική σύνταξη) θα χορηγήσει ο ΕΔΟΕΑΠ στους συνταξιούχους-μέλη του στις 15 Οκτωβρίου. Ετσι, τον Οκτώβριο θα πάρουμε δύο επικουρικές συντάξεις: Την τακτική στις 24 Οκτωβρίου και την έκτακτη στις 15 Οκτωβρίου.
Ο ΕΔΟΕΑΠ αυξάνει τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Οκτωβρίου ως εξής:
*Για σύνταξη μέχρι 293,47 ευρώ (100 χιλιάδες δραχμές) ποσοστό αύξησης 8%
*Για σύνταξη από 293,47-440,21 ευρώ (100-150 χιλιάδες δραχμές) ποσοστό αύξησης 6%
*Για σύνταξη από 440,21-528,25 (150-180 χιλιάδες δραχμές) ποσοστό αύξησης 4%
*Για σύνταξη πάνω από 528,25 ευρώ (180 χιλιάδες δραχμές) ποσοστό αύξησης 2%
Οι παραπάνω αυξήσεις θα καταβληθούν από τον Οργανισμό τον Νοέμβριο.Τα αναδρομικά θα καταβληθούν στις 15 Νοεμβρίου.

 

ΤΣΠΕΑΘ:Νέοι ασφαλισμένοι

Στο ΤΣΠΕΑΘ θα ασφαλίζονται στο εξής (με νόμο) δημοσιογράφοι που δεν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ (ανήκουν σε άλλες ενώσεις) οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξηρτημένης εργασίας σε γραφεία Τύπου κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και στο ευρωπαικό Κοινοβούλιο και σε ΝΠΔΔ καθώς και δημοσιογράφοι που απασχολούνται με σχέση εξηρτημένης εργασίας σε μη κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.
Για την ασφάλιση των παραπάνω θα καταβάλλεται στο ΤΣΠΕΑΘ εργοδοτική εισφορά 7,5% για τον κλάδο σύνταξης και 2% για τον κλάδο ανεργίας και εισφορά ασφαλισμένων 8,5% για τον κλάδο σύνταξης.

 

Διορίστηκε η Τ.Μαυροπούλου στο ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας κ.Ρέππα και μετά από εισήγηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ διορίστηκε η συνάδελφος Τίνυ Μαυροπούλου εκπρόσωπος των συνταξιούχων στο ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ στη θέση του συναδέλφου Γιώργου Τσαπόγα που παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

 

“Η Γυναίκα στη Σκιά και στο Φως”

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση αρθρογραφίας του ελληνικού Τύπου παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε κεντρική αίθουσα τέχνης της Αθήνας το Ευρωπαικό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων με θέμα “Η Γυναίκα στη Σκιά και στο Φως”.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν αποκόμματα του ημερήσιου και του περιοδικού Τύπου που αφορούν τις δραστηριότητες της γυναίκας για την κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή, στην εργασία και στη διεκδίκηση της ειρήνης.
Πρόεδρος του Ευρωπαικού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων είναι η συνάδελφος Εύη Δεμίρη.

 

Τα βραβεία Ρένας Γαλανοπούλου

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών απένειμε στις 26 Σεπτεμβρίου τα βραβεία Ρένας Γαλανοπούλου-Σμυρνιωτάκη σε πέντε αριστούχους της γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας.
Η τελετή της βράβευσης έγινε φέτος στο Ηράκλειο της Κρήτης γενέτειρας της αξέχαστης συναδέλφου μας. Τα βραβεία, που έχουν θεσπιστεί από πέρυσι με φροντίδα του Ινστιτούτου και του συζύγου της Ρένας συναδέλφου Κώστα Γαλανόπουλου, απένειμαν στους αριστούχους μέσα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημαρχείου Ηρακλείου ο πρέσβης της Γαλλίας Ζαν-Μωρίς Ριπέρ, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ζακ Φρεσέν, ο δήμαρχος της πόλης Κ.Ασλάνης και η αγαπημένη καθηγήτρια της Ρένας στο Γυμνάσιο Ηρακλείου Μάρθα Αλεξίου.

 

Ενα σακκουλάκι με χώμα!

“Αγαπητοί Συμπολίτες. Αυτό το χώμα είναι δικό μας. Είναι χώμα της ιερής Αττικής Γής”.
Ετσι αρχίζει το γράμμα της προς τους Αθηναίους η συνάδελφος Νίτσα Λουλέ υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό της Ντόρας Μπακογιάννη.
Και τι λέτε ότι έχει καρφιτσώσει δίπλα σ΄αυτά τα λόγια; Ενα νάυλον σακκουλάκι με χώμα!
Μας το πρόσφερε, μαζί με το γράμμα βεβαίως, σε γεύμα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους στην καρδιά της Αθήνας σε γραφικό οινομαγειρείο της οδού Αριστογείτονος μέσα στην κρεαταγορά.

 

Η τιμητική των συναδέλφων

Την τιμητική τους έχουν οι δημοσιογράφοι- συνταξιούχοι και εν ενεργεία- στα ψηφοδέλτια της Αθήνας.
Εκτός από τη Νίτσα Λουλέ στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, στο ψηφοδέλτιο της Ντόρας Μπακογιάννη συμμετέχουν και οι συνάδελφοι Φωτεινή Πιπιλή, Νικήτας Γαβαλάς πρώην Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αρης Σταθάκης και Πάνος Λουκάκος.Στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος για το 2ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων ο συνάδελφος Αλέκος Ρίος.
Στο ψηφοδέλτιο του συναδέλφου Γιάννη Δημαρά συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Μάκης Γιομπαζολιάς, Νάσος Αθανασίου και Κρικόρ Τσακιτζιάν.
Στο ψηφοδέλτιο του Φώτη Κουβέλη συμμετέχει ο Χρήστος Χαραλαμπόπουλος.
Στο ψηφοδέλτιο του Σπύρου Χαλβατζή συμμετέχει ο συνάδελφος Παναγιώτης Ράμμος μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Στο ψηφοδέλτιο του Αγγελου Χάγιου συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Δελαστίκ, Γιώργος Παυλόπουλος, Θανάσης Σκαμνάκης μέλος του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και Μαριάννα Τζιαντζή.
Δύο ακόμα συνάδελφοι, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και ο Βασίλης Πουλάκης, είναι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι ο πρώτος με το ψηφοδέλτιο του συναδέλφου Γιάννη Τζαννετάκου και ο δεύτερος με το ψηφοδέλτιο της Φώφης Γεννηματά.

 

Εφυγαν Λευτέρης Βουτσάς, Νίκος Αγγελής

Δύο διακεκριμένοι συνάδελφοι της παλιάς φρουράς,ο Λευτέρης Βουτσάς και ο Νίκος Αγγελής, έφυγαν από κοντά μας μέσα στον Σεπτέβρη.
Ο Λευτέρης Βουτσάς γεννήθηκε στην Προποντίδα της Μικράς Ασίας το 1918 και σπούδασε στην Αθήνα στην ΑΣΟΕΕ και στο Βουκουρέστι στο Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών. Αρχισε την πολιτική και συνδικαλιστική δράση του το 1938. Το 1941 έγινε μέλος του ΕΑΜ και το 1942 εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Το 1943 άρχισε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του από την αντιστασιακή εφημερίδα “ΓΡΟΘΙΑ”. Στη συνέχεια εργάστηκε στον “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ”, στον “ΛΑΙΚΟ ΑΓΩΝΑ” της Βουδαπέστης, στο περιοδικό της ΕΔΑ “Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ” και στη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ” ως διευθυντής. Στη δικτατορία εκτοπίστηκε στο Παρθένι της Λέρου. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού και από το 1973 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση έγινε μέλος της τριμελούς διεύθυνσης της “ΑΥΓΗΣ” και από το 1975 εκδότης και διευθυντής της.
Ο Νίκος Αγγελής γεννήθηκε το 1929 στα Χανιά και σπούδασε στην Πάντειο. Αρχισε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία του από τον ?ΚΗΡΥΚΑ? των Χανίων το 1946. Το 1957 ήρθε στην Αθήνα και άρχισε να εργάζεται στην “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”. Στη συνέχεια εργάστηκε στην “ΑΚΡΟΠΟΛΗ”, στη “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ,στην “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”, στον “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ” πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος και στη “ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ” αρχισυντάκτης.Εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό “ΕΠΙΚΑΙΡΑ” και διευθυντής του περιοδικού “ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ” από το 1970 ως τον θάνατο του, πολιτικός σχολιαστής στους ραδιοφωνικούς σταθμούς “ΑΘΗΝΑ 9,84” και “FM 100 Θεσσαλονίκης” ενώ από το 1990 ως το 1993 ήταν σύμβουλος Τύπου του τότε πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη. Σημαντική ήταν η προσφορά του και στη λογοτεχνία.Το 1956 πήρε το πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο Διηγήματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ:”ΒΟΔΟΝΙΤΣΑ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ”
Ενα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο (Εκδόσεις Τυποεκδοτική) έχει γράψει για το πανέμορφο και ιστορικό χωριό του τη Βοδονίτσα ή Μενδενίτσα Λοκρίδας ο συνάδελφος Γιώργος Μωραίτης. Το βιβλίο εχει γραφτεί στη φυλακή όπου εκρατείτο ο συνάδελφος από το 1955 ως το 1966 μελλοθάνατος τότε για την πολιτική δράση του. Πρωτοεκδόθηκε το 1966. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας την τρίτη έκδοση του.
Η Βοδονίτσα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Τάρφης που ήταν ομηρική πόλη, πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.και επέζησε μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας για δύο και πλέον αιώνες ήταν έδρα κρατιδίου στα βόρεια σύνορα του δουκάτου της Αθήνας.Το κρατίδιο αυτό έμεινε στην ιστορία με την επωνυμία “Μαρκιωνία της Βοδονίτσας”.
Η ιστορία της Βοδονίτσας είναι σημαντική και στην Τουρκοκρατία καθώς και στην Επανάσταση του 1821. Επίσης πολύ σημαντική ήταν η προσφορά της στην Αντίσταση του 1941-1944.

ΝΤΕΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ:”Η ΣΑΙΖΟΝ ΤV ΑΛΜΑΝΑΚ”
Για εβδόμη συνεχή χρονιά κυκλοφόρησε το ετήσιο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό αλμανάκ “Η ΣΑΙΖΟΝ” του Ντένη Αντύπα.
Η “ΣΑΙΖΟΝ” καταγράφει όλα τα προγράμματα και όλους τους συντελεστές-δημιουργούς τους στην περίοδο Φθινοπώρου 2001-Ανοιξης 2002.
Φέτος έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο ημερολόγιο των γεγονότων που συνδέθηκαν με την ΤV (μεταγραφές, θεαματικότητες, παρασκήνια κλπ). Ετσι το ημερολόγιο καταλαμβάνει 54 σελίδες από 14 των προηγούμενων εκδόσεων.
Επίσης υπάρχουν κριτικά σχόλια για όλες τις ελληνικές εκπομπές (ειδήσεις, σήριαλ, ενημερωτικές εκπομπές, ψυχαγωγία κλπ).Τον κύριο όγκο του βιβλίου καταλαμβάνουν τα ονόματα των 4000 δημιουργών (δημοσιογράφων,τεχνικών κ.α.).
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν στο βιβλιοπωλείο Πατάκη οι σκηνοθέτες Κώστας Κουτσομύτης και Μανούσος Μανουσάκης. Η “ΣΑΙΖΟΝ” κυκλοφόρησε φέτος από τις Εκδόσεις “ΜΥΡΤΟΣ” που διευθύνει ο Τίτος Αντύπας γυιός του συγγραφέα.

Κυκλοφόρησε
Λάβαμε το έκτο τεύχος Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου του περιοδικού “ΕΝΟΤΗΤΑ” που εκδίδει η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ).Ορισμένα από τα δημοσιεύματα του τεύχους:
· “Να θερμάνουμε την ελπίδα”.Συνέντευξη με τον Μανώλη Γλέζο
· “Να μη ξεχάσουμε την επόμενη μέρα”.Απόφαση του ΚΣ της ΚΕΔΑ για τις δημοτικές εκλογές
· Τρομοκρατία: Ιδού η στόχευση
· Το Κυπριακό στην κόψη του ξυραφιού
· Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του εντύπου είναι η συνάδελφος Μαίρη Ευαγγελοπούλου.

 

ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΒΑΘΑΣ:Σε επιστολή του προς το έντυπο μας ο συνάδελφος επισημαίνει ότι το απόσπασμα από τις επιστολές του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος “δεν αντιπροσωπεύει και δεν εκφράζει πλήρως και συνολικώς” τις απόψεις του “για τα ΓΝΩΜΙΚΑ των επαναστατικών εφημερίδων σε σχέση με τα πολιτεύματα και τις αυταρχικές τάσεις και διαμάχες της περιόδου 1824-26“.
Ακόμα, ο συνάδελφος ισχυρίζεται ότι αγνοήσαμε “παντελώς” την επιστολή του για τη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ενώ αναφερθήκαμε “τηλεγραφικά“-λόγω ελλείψεως χώρου- στην επιστολή του αυτή.
Τέλος, ζητάει να γνωστοποιήσουμε στους συναδέλφους ότι όλες οι επιστολές του με τα πλήρη κείμενα τους έχουν περιληφθεί στον ατομικό του φάκελλο στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ.
Σε άλλη επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την οποία κοινοποιεί στα έντυπα των συνταξιούχων ο συνάδελφος κ.Γαβαθάς αναφέρει ότι “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” όσα υποστηρίζει ο συνάδελφος κ.Λαμπρόπουλος σχετικά με την έκδοση του “Υμνου στην Ελευθερία” του Διον.Σολωμού. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο Υμνος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1824 και ξανατυπώθηκε στο Μεσολόγγι το 1825 με φροντίδα του Σπυρ.Τρικούπηεκ της τυπογραφίας Δ.Μεσθενέως“.