1

ΘΕΣΕΙΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ, ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, ασχολήθηκε με το σοβαρό θέμα των ιδιωτικών δημοσιογραφικών σχολών, οι οποίες με διάφορες ονομασίες ή τύπους (π.χ. Εργαστήρια, ΙΙΕΚ, ΚΕΚ κ.λπ.) εμφανίζονται να παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση σε νέους που ενδιαφέρονται για τη δημοσιογραφία.

Η ΕΣΗΕΑ είχε ζητήσει στο παρελθόν την ίδρυση μίας μόνον δημοσιογραφικής σχολής πανεπιστημιακού επιπέδου και αυστηρών προδιαγραφών.

Αντ’ αυτού η Πολιτεία επέτρεψε να δημιουργηθεί ένα καθεστώς παραπαιδείας με την εμφάνιση ποικιλώνυμων ιδιωτικών δημοσιογραφικών σχολών, που καλλιεργούν προσδοκίες και παραπλανούν πολλούς νέους ως προς τη δυνατότητα γρήγορης και ικανοποιητικής επαγγελματικής αποκατάστασης.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, οι ιδιωτικές αυτές σχολές λειτουργούν εις βάρος των ιδίων των νέων και των οικογενειών τους, υποχρεώνοντάς τους να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για δίδακτρα, χωρίς να τους εξασφαλίζουν τη μόρφωση και τις θέσεις εργασίας που υπόσχονται.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αξιώνει από την Πολιτεία να λάβει εκείνα τα θεσμικά μέτρα, τα οποία θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο προς όφελος της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και της συνεπούς άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, που αποβλέπει στη διαφάνεια του δημόσιου βίου. Και καλεί τα υπουργεία Παιδείας και Εμπορίου να λάβουν τα προσήκοντα μέτρα για τον έλεγχο της λειτουργίας των σχολών αυτών. Ειδικά το υπουργείο Εμπορίου έχει την ευθύνη να ελέγξει αν οι διαφημίσεις των σχολών αυτών είναι παραπλανητικές.

Το Δ.Σ. δεν μπορεί, επίσης, να μείνει απαθές στη συμμετοχή πλειάδας επωνύμων δημοσιογράφων στη λειτουργία των σχολών αυτών. Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς παρακινούνται οι νέοι προς το δημοσιογραφικό επάγγελμα και μετατρέπονται σε στρατιά ανέργων που κατακλύζουν εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, προσφέροντας άμισθη ή χαμηλής αμοιβής εργασία, αποτελώντας αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους δημοσιογράφους να σταματήσουν να προσφέρονται ως διαφημιστές των σχολών αυτών και τους υπενθυμίζει ότι στον Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίο ψήφισε η τελευταία γενική συνέλευση και ενέκρινε το πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, προσδίδοντάς του καθολική ισχύ, στο άρθρο 5 παρ. γ’, αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: “… να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς”.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, παράλληλα, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες, οι οποίες δεν είναι βιώσιμες, σύμφωνα με τα οικονομικά κριτήρια, είναι άγνωστη η προέλευση των κεφαλαίων τους, αντλούν άμισθη ή πενιχρά αμειβόμενη εργασία από αυτούς που απασχολούν, μετέχοντας έτσι στο φαύλο κύκλο της διαπλοκής της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και θα πρέπει να απασχολήσει και την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ώστε από κοινού να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που καταρρακώνει το κύρος των Μ.Μ.Ε και δημιουργεί μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην έκδοση και λειτουργία των εφημερίδων, λόγω του εντεινόμενου αθέμιτου ανταγωνισμού.